Annons:

Nicholson blir M:s kommunalrådskandidat:

Marie Nicholson blir kommunalrådskandidat för Moderaterna och backas upp av nuvarande kommunalrådet Tomas Peterson.

Nicholson blir M:s kommunalrådskandidat: "Tror att vi kommer backa"

Sittande kommunalrådet Tomas Peterson (M) ville fortsätta. Ändå blev det Marie Nicholson (M) som är partiets kommunalrådskandidat.
– Jag vet att han backar upp mig, säger hon om sin partikamrat.

Annons:

I våras valdes, något överraskande, Marie Nicholson till partiets förstanamn på valsedeln. Tidigt verkade det klart att hon skulle bli Moderaternas kommunalrådskandidat.

– Det var oväntat för mig. Det är inte självklart att den som är etta blir kommunalrådskandidat. Vi har sett det tidigare, Micael Glennfalk var inte etta. Men för mig var det inte meningen att jag skulle ta den här rollen, jag har sagt hela tiden att jag inte kandiderar till posten, men om gruppen vill ha mig är jag redo. Jag trodde att vi var överens om att Tomas skulle stå etta och jag tvåa. Dock känner jag mig absolut redo, jag har fått den erfarenhet jag behöver, säger Marie Nicholson. 

Under sommaren har hon och Tomas Peterson diskuterat vem som ska vara kommunalrådskandidat. Och det blir Nicholson för första gången. Det innebär att samtliga tre stora partier – Socialdemokraterna, Centerpartiet och Moderaterna – har en kvinna som kommunalrådskandidat. Med all sannolikhet ser mansdominansen på kommunens högsta politiska roll ut att brytas.

– Vi har pratats vid och det är Marie som ska vara kommunalrådskandidat. Saker och ting förändras, förnyelse och just förändring är viktigt och riktigt. Jag tror att det är bra att vi är tydliga med hur vi går fram, säger Tomas Peterson (M) om att han inte blir partiets kommunalrådskandidat. 

Marie Nicholson är mycket nöjd med det stöd hon har fått internt – och av Tomas Peterson.

– Det är skönt för min del. Det är ganska ovanligt att ett sittande kommunalråd blir tvåa, men det har fungerat på ett fint sätt. Jag vet att Tomas backar upp mig och att resten av partimedlemmarna, även medlemmarna som röstade på Tomas, står bakom mig till 100 procent. Tomas kommer också finnas kvar och ta en av våra tyngre poster. Han lämnar inte politiken utan finns kvar i allra högsta grad, säger hon.

"Tror att vi backar"

Moderaterna har varit med och styrt Vimmerby kommun i flera mandatperioder – och har haft en mycket starkt utveckling de senaste valen. 

Nu ser det ut som att Moderaterna troligtvis backar. 

– Jag tror att vi kommer backa. Micael Glennfalk har dragit många röster, sedan är frågan hur mycket man backar. Jag har ett mål, men det håller jag för mig själv. Jag hoppas att vi inte backar jättemycket, men några få mandat är realistiskt. Jag försöker att inte tänka på valresultatet. Vi kan bara arbeta så hårt vi kan – och jag försöker att inte fundera något kring valnatten. Har man gjort sitt yttersta och arbetat hårt, då kan man inte göra något mer, säger Marie Nicholson (M). 

Tomas Peterson (M) har dock högre förväntningar på valet.

– Jag har lite högre förhoppningar. I alla fall vill vi bli största alliansparti, säger han.

"Har högt i tak"

Stämningen i gruppen beskrivs som "mycket god". Trots att Moderaterna varit det parti som uppträtt mest splittrat under mandatperioden. 

– Det har varit en resa för oss, vi är samkörda, vi är goda vänner och har högt i tak på våra möten. Vi vill åt samma håll och det är en positiv stämning.

Hur Moderaterna vill att kommunen ska styras efter valet är fortfarande något oklart. Även om de två toppkandidaterna säger att "alliansen är det naturliga valet".

– Inom en överskådlig framtid är det det. Men det måste fungera också om vi ska få ihop ett allianssamarbete. Vi har lunchat ihop, men är inte där än. Samtidigt vill jag säga att vi har haft ett jättegott samarbete med Socialdemokraterna, det är bra människor, bra samtal och bra arbete tillsammans med dem. Jag är trött på politiskt käbbel och vill se mycket mer samarbete med alla partier. En sund motion, oavsett vem som har skrivit den, ska kunna släppas igenom, säger Marie Nicholson.

Mycket hänger förstås på hur invånarna röstar den 9 september.

– Vad för konstellationer det blir beror på valresultatet. Det handlar om en diskussion för att få till en bra koalition.

Hur är relationen med Centerpartiet numera?

– Vi står betydligt närmare varandra än vid den förra mandatperioden upplever jag. Sedan kanske det bara är min upplevelse, eftersom att jag kom in i politiken när det fanns en konflikt som jag inte hade någonting med att göra. 

Är det några partier ni helt utesluter att kunna samarbeta med?

– Jag har väldigt svårt att se vi ska kunna samarbeta med Sverigedemokraterna. Vi har så olika värdegrund och de kommer inte med några lösningar på problemen. Det kommer bli bekymmersamt med integrationen, vi kommer få fler som går på försörjningsstöd och fler som inte kommer ut i arbetslivet. Men jag har aldrig hört ett ordentligt förslag från dem som är något annat "än att de ska skickas hem".

Tomas Peterson (M) skriver under på varje ord.

– I Vimmerby känns det oerhört långt att samarbeta med dem. De kan komma med goda förslag, men ett samarbete tror jag inte på. 

Hyllar Vänsterpartiet

Samtidigt hyllar partiet Marie Nicholson det parti som kanske står allra längst från Moderaterna. Nämligen Vänsterpartiet.

– Vänstern har många duktiga politiker, de kommer fram till olika svar jämfört med oss, men de är alltid ärliga i vad de kommer från. De är duktiga, arbetar hårt och jag tycker väldigt mycket om dem. Det är ett bra oppositonsparti, som jag hoppas ska fortsätta att vara det.

Även här håller det nuvarande kommunalrådet med.

– De har haft budgetförslag som varit genomarbetade och seriösa och som har varit logiska. Många andra har inte presenterat något alls och även Centerpartiet har haft det svårt, säger Tomas Peterson.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt