Annons:

Riksdagsledamöter besökte VIF – imponerades av integrationsarbetet

Jacob Käll, Anders Åkesson, Johanna Jönsson, Stefan Bragsjö och Lars Sandberg. Foto: Simon Henriksson

Riksdagsledamöter besökte VIF – imponerades av integrationsarbetet

Centerpartiets riksdagsledamöter Anders Åkesson och Johanna Jönsson besökte Vimmerby IF under Bullerby Cup-veckan. Johanna Jönsson, talesperson för migration- och integrationsfrågor, imponerades av verksamheten.
– Det är stimulerande att få höra ett positivt exempel, säger hon.

Annons:

Vimmerby IF har fått många stöd och mycket beröm för sitt arbete med integration. Men VIF jobbar hårt för att vara en inkluderande förening – med verksamhet för alla olika människor. 

– Vi vill ha bort ordet integration. Det är många som gett det en negativ klang, men för oss handlar det om att inkludera alla. Det är bara en del av föreningen och vi vill samtidigt vara en del av samhällsutvecklingen, säger Stefan Bragsjö i Vimmerby IF. 

Talespersonen för migration- och integrationsfrågor, Johanna Jönsson (C), var imponerad efter sitt besök, som hon gjorde tillsammans Anders Åkesson, Jacob Käll och Lars Sandberg. 

– Det är stimulerande att få höra ett positivt exempel. Man får ofta höra om eländet och besväret, det är mycket negativt, så det här gör mig glad att få höra hur bra man lyckats i Vimmerby, säger Johanna Jönsson (C). 

"Går att utveckla jättemycket"

Centerpartiet tror på att jobba ännu mer med föreningslivet. 

– Det finns en jättepotential och det går att utveckla jättemycket. Vimmerby IF är ett praktexempel. Många andra föreningar jobbar i det tysta, men VIF är också duktiga på att kommunicera ut vad de gör. Det är en bristvara hos andra föreningar. Vi vill veta mer vad kommunen kan göra och Johanna vill veta mer vad man kan göra på riksplanet, säger Jacob Käll (C).

En sak är att bidragen eller stöden ofta är kortsiktiga och Stefan Bragsjö efterlyser mycket mer samverkan och långsiktighet.

– Det blir lite stuprör överdet, det gäller något nu, men vad händer sedan då? När projekttiden har gått ut? Det är viktigt att ha en strategi kring hur man stöder föreningar. Det finns inget strategiskt tänk, utan föreningslivet får den största kakan och det är inte kopplat till vad kommunen vill uppnå. Alla bidragsgivare borde ställa fler krav på föreningarna för mer samverkan.

"Blir en win-win-situation"

Att satsa på integrationen är viktigt, säger Jacob Käll. 

– Det blir en win-win-situation, man når fler målgrupper, man får in fler domare. Det är många inom föreningslivet som ser behovet, dels utifrån sin egen verksamhet och också som ser ett ansvar för kommunens ort. En förening, som till exempel Djursdala SK, inser att man inte överlever som idrottsförening om man inte värnar samhället.

Men att samverka betydligt mer mellan föreningarna är önskvärt och avgörande, tror Stefan Bragsjö och även Jacob Käll (C).

– Det finns massor att göra, man skulle kunna jobba tvärsektionellt och DSK och Vimmerby IF skulle kunna samarbeta mer. Fler borde också få stöd i hur man gör, det är inget man gör på studs. Man måste få kunskap och hjälp. Vi måste stärka samverkan och få något i utbyte mot stöd till föreningar. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt