Annons:

KD vill storsatsa på förskolan – ”Har inte räknat på det”

Kristdemokraterna Nina Gustafsson, Ola Gustafsson och Gudrun Brunegård vill se stora satsningar på förskolan. Foto: Jakob Karlsson

KD vill storsatsa på förskolan – ”Har inte räknat på det”

Kristdemokraterna vill att barngrupperna i Vimmerby sjunker från dagens 16,9 till Skolverkets mål på 12 under nästa mandatperiod. Hur det ska finansieras har man inga förslag om i nuläget.
– Vi ger inte barnen som växer upp rätt förutsättningar, säger Gudrun Brunegård.

Annons:

Förskolan dominerade Kristdemokraternas presskonferens där man presenterade sin kommunpolitiska agenda för nästa mandatperiod.

Kristdemokraterna är motståndare till att bygga en tio avdelningar stor förskola vid VOK-skogen – och man vill kraftigt minska antalet barn i barngrupperna. Enligt senaste statistiken ligger barngrupperna i Vimmerby på 16,3. KD vill ha ned dem till Skolverkets riktlinje på 12 barn.

– Vi har för stora grupper där barnen får träffa många olika vuxna, vilket skapar otrygghet för barnen. Jag blev häpen när jag såg Skolverkets riktlinje och trodde inte att de var så tydliga. Vi som utförare i Vimmerby ger inte barnen rätt förutsättningar och med en tio avdelningar stor förskola så får barnen träffa ännu fler vuxna eftersom man slår ihop avdelningar när det är färre barn, säger Gudrun Brunegård. 

 "Lite trixigt"

Vad det skulle kosta att minska barngrupperna med 25 procent eller hur det ska finansieras hade KD inga besked om i dag.

– Frågan om finansiering följer vårt förslag på riksnivå om att öka statsbidragen, det är ett av våra prioriterade områden. Vill man minska på barngrupperna ska man rösta på KD både nationellt och kommunalt. I Vimmerby måste vi jobba emot att få ned barngrupperna till 12 barn och det gäller att vi är kreativa. 

Hur många fler avdelningar räknar ni med behövs?

– Det har vi inte räknat på. Det är lite trixigt att se det.

Nina Gustafsson är bekymrad över situationen inom förskolan i Vimmerby:

– Vi har slitna förskolelärare och vi har mycket vikarier i omlopp. Det finns många bra förskolor i Vimmerby och en otrolig kompetens, men jag tycker att Vimmerby tappat bort att det är barnen som är det viktiga i det här och vi sparar bort barnens framtid. Det är inte okej.

 "Inte värdigt"

Bristen på trygghetsboende är också en prioriterad fråga för Kristdemokraterna.

– Här ser vi att de ideologiska skillnaderna mellan S och M gör att man inte ens har tagit i frågan. Mina föräldrar stod i kö till Granen och steg från plats 60 till 40 på fyra år. Det är fullständigt hårresande att vi inte kunnat lösa den efterfråga som finns. Det är inte värdigt, säger Brunegård.

Kristdemokraterna vill helst att kommunen själv bygger ut Granen.

– Utgångspunkten är att vi vill att kommunen bygger själv, men klarar inte Vimarhem av att bygga och det finns ett behov kan vi tänka oss en försäljning, säger Ola Gustafsson.

 "Varit snabba ryck"

Kristdemokraterna hade hela 6 mandat före Glennfalk-eran i Vimmerbypolitiken. Nu är man nere på två.

– Vi har inte satt något speciellt mål, men vi vill tillbaka till den nivån, säger Brunegård.

Ola Gustafsson är partiets förstanamn:

– Under den här mandatperioden har det varit snabba ryck åt ett håll och sedan har man fått göra om. Det har skadat förtroendet för politiken. Vi vill se en större lyhördhet och en politik som har större öron och bättre dialog.

Gudrun Brunegård:

– Politik är det möjligas konst. Den här majoriteten har provat det omöjliga och har varit så kraftfull att man inte känt behov av avlyssningsproceduren. Det behövs en ny majoritet som lyssnar.

KD vill återgå till ett alliansstyre i Vimmerby.

– Det är olyckligt att Centern och Moderaterna inte varit sams, men det har varit några personförändringar och vi tror att det kommer kunna fungera. Att samarbeta med SD i Vimmerby finns inte på kartan.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt