Annons:

  • Pensionärerna grillade politikerna – bara Liberalerna stack ut

    Politikerna grillades nyligen av pensionärsorganisationerna i Vimmerby. Foton: Simon Henriksson

  • Pensionärerna grillade politikerna – bara Liberalerna stack ut

    Johan Roséns liberaler var de som stack ut klart mest.

  • Pensionärerna grillade politikerna – bara Liberalerna stack ut

    Bengt Kronblad var en av de två som skötte utfrågningen.

Pensionärerna grillade politikerna – bara Liberalerna stack ut

Liberalerna vågar nästan inte lova någonting som pensionärer jublar över under den kommande mandatperioden. Det framkom vid PRO och SPF:s utfrågning i förra veckan.
Samtliga partier, inklusive Liberalerna, vill dock bygga ett trygghetsboende i kommunen nästa mandatperiod.

Annons:

Nästan var tredje väljare i det stundande valet är över 65 år. Naturligtvis en mycket viktig väljargrupp för samtliga partier. 

I förra veckan höll också PRO och SPF en politikerdebatt i Folkets Park i Vimmerby. Fokus var förstås på pensionärernas främsta intressefrågor.

Bengt Kronblad och Chatrine Påhlsson-Ahlgren höll i utfrågningen och avkrävde svar om avgifter i äldreomsorgen, skatten, kollektivtrafiken och bostäder för äldre. 

Det parti som stack ut överlägset mest var Liberalerna. Partiet, som också vill lägga ned skolor på landsbygden, vill höja avgifter och hyror. Man vill också sälja Granen och säger sig inte ha "mycket vallöften".

– Det viktigaste är att få ordning på kommunens ekonomi och vi måste komma upp i ett tvårocentigt överskott. Inte sedan 2000-talet har vi gjort det i Vimmerby och det leder till att vi inte har råd att göra det vi måste göra, säger Johan Rosén (L) och fortsätter:

– Därför vill vi höja avgifterna, rullstolarna här ska kosta lika mycket som på andra ställen, vi vill höja hyrorna på äldreboendena. Gör man det så kan de med lägst pension mildrad med bostadstillägget, säger han.

"Gynna oss lokalt"

Moderaterna vill successivt sänka skatten under kommande mandatperiod, medan Socialdemokraterna sätter välfärden före sänkt skatt. Även Centerpartiet vill att skattesatsen sänks, men trycker framför allt på att vi behöver bli fler människor för att klara vård- och omsorg, skolan och barnomsorgen.

– Det pratas mycket om vinster i välfärden, men det som är beklämmande är förlusterna i välfärden, säger Magnus Danlid (C).

Vänsterpartiet vill på riksnivå satsa 4,5 miljarder kronor på äldremsorgen. Partiet vill också se fler anställda, modernare och bättre boende och gratis trygghetslarm.

– Det kommer gynna oss lokalt. Vi skulle kunna anställa 150 kockar som kan laga mat till våra äldre, säger Pia Young (V).

Kristdemokraterna vill återställa skillnaden i skatt mellan löntagare och pensionärer och fortsätta arbetet med friare kollektivtrafik för seniorer.

– Vi inför också stimulans till kommunerna, då många äldre lider av ensamhet som leder till psykisk ohälsa, säger Gudrun Brunegård (KD).

Moderaterna tryckte också på trygghetsfrågan.

– Alla ska kunna röra sig fritt när som helst på dygnet. Vi vill ha högre polisnärvaro och övervakningskameror där det känns otryggt. Pensionerna är för låga och nationellt lovar vi skattesänkning, säger Marie Nicholson.

Miljöpartiets Peder Legell säger att partiet inte vill se höjd skatt eller höjda avgifter.

– Vi vill satsa mycket på att förbättra i princip all välfärdsleverans, säger han.

Sverigedemokraterna vill ta bort skatten för pensionärer helt och hållet.

– Det behövs mer trygghet. Ingen ska kunna knacka på dörren och sedan gå in och stjäla. Vi behöver fler poliser, övervakningskameror och vi har lämnat förslag om reducerat trygghetslarm. Ekonomin ska inte få avgöra. Fler asylsökande och nyanlända måste komma i arbete, så att vi får in mer skatteintäkter. Det kan handla om beredskapsjobb, praktik och instegsjobb. Det ska vara jobb där man inte behöver behärska språket särskilt väl, säger Anneli Jakobsson (SD).

Eva Berglund (S) förklarade att partiet inte vill höja skatten för att finansiera något.

– När det gäller avgifter, så beror det på vilka man menar. Inom omsorgen finns en maxtaxa och vi värnar hellre välfärden före skattesänkningar, säger hon.

Drog ned applåder

Samtliga närvarande politiker vill att det Kommunala Pensionärsrådet ska bli mer delaktiga i beslutsprocessen och samtliga vill också bygga fler boenden för äldre, däribland ett nytt trygghetsboende under mandatperioden. Färre ansikten ska också möta de äldre inom hemtjänsten, vill partierna.

– Kommer det nya ansikten hela tiden skapar det osäkerhet. Därför har vi satt ett mål på elva personer som tak, säger Eva Berglund.

Pia Young (V) menar att all byggnation inte behöver ske i Vimmerby och hennes parti har också föreslagit ett trygghetsboende i Södra Vi.

Magnus Danlid (C) ansåg också att Vimarhem kunde vara en aktör för att utveckla Granen. 

– Vi är väldigt överens om projekt och utveckling om Granen. Om det sedan ska ut på marknaden eller inte kan vi inte säga. Vimarhem skulle kunna vara en sådan aktör, men med det inte sagt att det ska verkställas.

För Anneli Jakobsson var det viktigaste att hemtjänstpersonalen kan tala bra svenska i skrift och tal. Något som drog ned ett par applåder.

– Det är fruktansvärt om man möter 20-25 personer under en 14-dagarsperiod, men för oss är det väldigt viktigt att man kan svenska i både tal och skrift. Det är också viktigt med opolitisk och icke-religiös klädsel, säger Jakobsson, som vill satsa mer på språkutbildning.

Pia Young var inte förtjust i det.

– Jag tycker att vårdinsatsen ska avgöra och det ska vara frivilligt vad man har på sig.

Det här var den första valdebatten inför valet och fler kommer innan valdagen den 9 september.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt