Annons:

Centerpartiet vill ställa högre matkrav efter torkan

Ingegerd Pettersson och Leif Larsson från Centerpartiet har lämnat en motion om att landstinget ska ställa högre matkrav vid upphandling av konferenser och utbildningar. Foto: Ossian Mathiasson

Centerpartiet vill ställa högre matkrav efter torkan

Sommarens värme och torka har ställt till det för landets lantbrukare. Nu vill Centerpartiet att landstinget ställer högre mat- och miljökrav när de upphandlar sina utbildningar och konferenser.
– Maten ser vi i Centerpartiet som en väldigt viktig del av vår politik, säger Ingegerd Pettersson (C).

Annons:

Centerpartiets stora mål är att Kalmar län ska bli en ledande matregion och området har en stor potential, tack vare de goda odlingsmarkerna för grönsaksodling kombinerat med regionens mat- och köttproduktion. 

Landstinget har varit noga vid upphandlingar och ställt allt större miljökrav på att matråvaror ska vara närproducerade i så stor utsträckning som möjligt. 

"Frågar alltid vad det är för maT"

Nu vill Centerpartiets landstingsgrupp ta det ett steg till vid beställning och upphandling av konferenser och utbildningar och ställa samma krav på att maten som serveras motsvarar landstingets miljö- och matkrav. De har lämnat in den motionen till landstingsfullmäktige.

– Landstinget har mängder av konferenser och sammanträden och vi vill att det ska vara samma krav som vid upphandling till de egna verksamheterna. Det är viktigt att veta var maten kommer ifrån. Jag frågar alltid vad det är för mat när jag köper och äter något, säger Ingegerd Pettersson (C).

Kan gå i bräschen

I motionen lyfter de fram att Sverige upplever en torka som slår hårt mot framför allt Kalmar län, en torka som man aldrig tidigare upplevt. Lantbruksföretagen, främst med betesdjur, har det kämpigt och tvingas planera för drastiska konsekvenser, något som kommer bli ödesdigra för företagen. 

– När det har varit en tuff sommar för lantbrukarna så måste man se sig själv i spegeln och fråga sig om man gör allt rätt. Och det gör vi inte i det här fallet, därför har denna motion kommit. Det är viktigt. Det är bra för bonden, åkaren som kör matvaror, de som distribuerar, de som serverar och tillhandahåller, säger Leif Larsson. 

De anser att det är viktigt att upphandlingar sker enligt svenska djurskyddsregler och landstinget kan nu gå i bräschen och visa vägen. 

”Många handlare och privatpersoner vill stödja svenskt lantbruk genom att välja svenskt kött. Det är riktigt bra, alla kan bidra och det gör skillnad. Och när vi köper svenskt kött så får vi förutom god mat även säker mat, samtidigt som vi gör en insats för folkhälsan”, skriver Centerpartiet i sin motion. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt