Annons:

Totala konsultnotan cirka 10 miljoner per år – ”Rimligt”

Kommunstyrelsens ordförande Tomas Peterson (M) tycker det är rimligt att Vimmerby kommun lägger omkring tio miljoner kronor om året på konsulter.

Totala konsultnotan cirka 10 miljoner per år – ”Rimligt”

I morse berättade Dagens Vimmerby om kostnaden för genomlysningen av Vimarhem. Totalt lägger Vimmerby kommun cirka 10 miljoner kronor om året på konsulter.
– Jag tycker att det är en rimlig omfattning sett till vår omsättning, säger kommunstyrelsens ordförande Tomas Peterson (M).

Annons:

Både 2016 och 2017 landade kommunens totala konsultkostnader på cirka tio miljoner kronor. Flest inköp görs från kommunens egna IT-bolag Itsam. Kommunen köper in konsulthjälp från Itsam för cirka tre miljoner kronor om året.

I övrigt är det en stor spridning bland uppdragstagarna. Det handlar om HR-personal, tolkar, jurister och mycket mer.

"Kan inte sköta allt själva"

Kommunstyrelsens ordförande Tomas Peterson (M) anser inte att 10 miljoner är en hög siffra.

– Vi har en omsättning på cirka en miljard och sett till det är det ingen hög andel. I en så liten verksamhet som vi är måste vi ha in expertkunskaper, vi kan inte sköta allt själva. Jag tycker att det låter som en rimlig summa och det har varit en del enstaka saker som vi tagit in kompetens för, som exempelvis Näs-affären. Det är svårt att rekrytera de här höga kompetenserna och man är inte attraktiv nog som arbetsgivare.

Känner du att ni i politiken har kontroll på de här kostnaderna?

– När vi köper in på löpande räkning vet man inte i förväg vad det ska landa på, men alla större beslut av konsultkaraktär går igenom politiken så jag vill påstå att vi har kontroll på det.

"Ett val som vi har gjort"

Peterson försvarar även konsultkostnaderna till Itsam.

– Jag tycker att det är en rimlig summa, det också. Det är ett val som vi har gjort och vi har i dag ingen egen IT-kompetens.

Bör kommunen försöka att minska konsultkostnaderna?

– Alternativet är att ha egen kompetens, men det är inte lätt i en liten kommun. Vi kan inte anställa personer för en kompetens som vi behöver i några månader.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt