Annons:

S vill satsa 100 miljoner på primärvården – ”Historisk satsning”

Lena Segerbergs och Peter Högbergs socialdemokrater vill satsa 100 miljoner på primärvården. Foto: Jakob Karlsson

S vill satsa 100 miljoner på primärvården – ”Historisk satsning”

Socialdemokraterna vill öka anslaget till primärvården i länet med 100 miljoner kronor. Det är 15 procent mer än nuvarande budgetram.
– Det är en historiskt stor satsning, säger Peter Högberg (S).

Annons:

Socialdemokraterna i landstinget går till val på att stärka primärvården med 100 miljoner.

– Det är en historiskt stor satsning där vi vill utveckla den nära vården. För oss i Vimerby är det här en jätteviktig del och vi vill att man ska kunna få vård så nära som möjligt.

Satsningen finansieras genom ett reformutrymme som man ser i budgetarbetet.

– Det görs med befintliga resurser och blir det en fortsatt socialdemokratisk regeringen så finns det även där vallöften om mer resurser till kommuner och landsting. 

 "Ett större ansvar"

Pengarna ska bland annat gå till att sprida den prisade Borgholmsmodellen till fler kommuner. Arbetssättet går ut på ett tätare samarbete i hela vårdkedjan, från akutsjukhus till hälsocentral och hemkommun.

– Vi vill ha det som modell i hela länet och det kan fungera även om sjukhuset är en bit ifrån. Det medför att läkaren kan ägna mer tid åt patienterna, att ambulanspersonalen vet mer om patienterna och att hälsocentralerna får ett större ansvar, säger Lena Segerberg och fortsätter:

– Sjukhusen tar inte kontakt med hemkommunen förrän det är dags för utskrivning. Vi vill överföra kunskapen om patienten direkt och då kan man börja med en bättre vård tidigare.  

 Peter Högberg: 

– Vi vill också göra fler hembesök hos patienterna. Det blir en tryggare miljö, minskar infektionsrisken och många åker i dag fram och tillbaka till sjukhusen fast det inte behövs. Att få till den vårdkedjan kan kräva lite extra pengar, men det har också med organisationen att göra. Det finns många vinster med att införa den här modellen.

 "Ska inte behöva gå omvägen"

Socialdemokraterna vill också att fler patienter ska få en fast vårdkontakt.

– Vårdkontakten ska styras av patientens behov. Är det svårt med bemanning på en hälsocentral kan en sjuksköterska få dra ett tyngre lass. Vi tror att kontinuitet i vården är jätteviktigt, säger Lena Segerberg. 

En skärpt vårdgaranti är ett annat vallöfte.

– Vi vill att det ska ta max tre dagar till en första bedömning och vi vill snabba på vården. Har man ont i nacken ska man få en tid hos en sjukgymnast direkt, man ska inte behöva gå omvägen via en läkare. Det viktiga är att man hamnar rätt direkt, anser Högberg. 

 "Satsa på videomöten"

Att söka vård via videosamtal har blivit allt mer populärt och bland annat Region Jönköping har ett samarbetsavtal med ett sådant företag. S vill att Landstinget i Kalmar ska bygga upp en egen avdelning.

– Vi måste båda öka tillgängligheten på 1177 och öka bemanningen där. Sedan vill vi satsa på videomöten och jag tror att det är en stor fördel att Landstinget erbjuder de tjänsterna själva. När det är våra läkare som svarar har vi våra journalsystem tillgängliga, det har inte de privata alternativen. Videomöten sparar tid för alla, säger Segerberg. 

Vad skiljer er satsning på primärvården från oppositionens?

– De vill säkert satsa, men de vill plocka ut en del delar av sjukvården till privata kliniker. Det blir som en vårdgalleria där ett företag ska ha hand om ögonen och ett annat om öronen. Jag tror att det är väldigt viktigt att ha hela kedjan och att det underlättar för patienterna, menar Peter Högberg. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt