Annons:

Sverige behöver 10 000 nya poliser: ”Var man än bor ska man känna sig trygg”

Johan Hedin, Anders Åkesson, Per-Inge Pettersson och Ingela Nilsson Nachtweij fortsätter arbetet för fler poliser. Foto: Linus Johansson

Sverige behöver 10 000 nya poliser: ”Var man än bor ska man känna sig trygg”

För två år sedan samlade Centerpartiet i Hultsfreds kommun in namnunderskrifter för en ökad polisnärvaro. Flera kommuner i Kalmar län hängde på. Men vad har egentligen hänt sedan dess? Inte särskilt mycket, är nog den allmänna uppfattningen i våra trakter.
– Det är bland annat långa väntetider för vardagsbrott och det är allvarligt, säger Johan Hedin, riksdagsman för Centerpartiet.

Annons:

Att trygghet är en viktig del av vårt samhälle skriver nog de allra flesta under på. Det visade också en undersökning, som Centerpartiet gjorde i Kalmar län för en tid sedan, med all önskvärd tydlighet. Tillsammans med ”tillgång till jobb” och ”bättre fungerande äldreomsorg” hamnade ”tillgång till polis i min kommun” på topp tre över vad som anses vara viktigast.

6 000 namnunderskrifter

Det är nu ungefär två år sedan som Centerpartiet i Hultsfreds kommun samlade in namnunderskrifter för en ökad polisnärvaro. 1 609 namnunderskrifter samlades in då. Totalt i Kalmar län samlade Centerpartiet ihop ungefär 6 000 namnunderskrifter, främst i orter där man upplever att Polisen har dränerats på resurser och där närvaron är liten.

Med anledning av detta bjöd C in till en presskonferens med riksdagsmännen Johan Hedin och Anders Åkesson samt Per-Inge Pettersson från Hultsfred och Ingela Nilsson Nachtweij från Vimmerby.

Johan Hedin, sakkunnig i brott och straff, var den som för två år sedan fick listorna med namnunderskrifter och uppdraget att föra dem vidare. Men vad har egentligen hänt sedan dess?

Behovet har vuxit

Hedin konstaterar:

– Det räcker sällan att ha rätt för att få rätt. Man måste skapa politiskt tryck. De här 6 000 underskrifterna har hjälpt mig att sätta tryck i de här frågorna. I början av den här mandatperioden var det inte många som pratade om att det behövdes en resursförstärkning i Polisen. Men vi kunde snabbt konstatera en för låg synlighet och att det fanns för få arbetstimmar. Nu är alla överens om att vi måste ha en betydande förstärkning.

2015 talade Centerpartiet om en stor satsning på polissidan. Då angavs att partiet ville satsa 2,1 miljarder.

– I höstas hade resursbehovet vuxit till nio miljarder kronor och vi har en motion lagd om det. Nästan en miljard av den summan handlar om åklagarverksamhet, vittnesskydd och tekniska analyser.

Kan behöva öka till 60 miljarder

Johan Hedin säger vidare att väntetiderna för vardagsbrott är för långa och att det är allvarligt.

– Det är också så att man inte i alla lägen litar på att Polisen ska komma när man behöver hjälp. Vi vill att vem man än är och var man än bor så ska man känna sig trygg. Det är väsentligt att människor känner att rättsstaten fungerar.

De nio miljarderna som Centerpartiet vill satsa skulle räcka till 2 000 nya poliser och även till att höja nuvarande polisers lön.

Hur många av de poliserna skulle kunna hamna i våra trakter?

– Vi vill göra en förstärkning på flera poliser. Men jag kan inte lova hur många som skulle placeras här. Alla poliser har arbetsområde Sverige och placeras där de behövs bäst, säger Johan Hedin.

Ambitionen är nu ännu högre satt än 2 000 poliser.

– Vi kommer att behöva öka de där nio miljarderna. Ambitionen är 10 000 nya poliser. Med allt annat som krävs skulle det ge en kostnad på upp emot 60 miljarder. Viktigt är också att vi ser till att få ut mer för varje investerad poliskrona.

”Behoven finns i Vimmerby”

Per-Inge Pettersson vill så snabbt som möjligt se en högre polisnärvaro i Hultsfreds kommun.

– Det är viktigt att brotten blir utredda, även de mindre brotten. Jag vill se en utökad närvaro. I dag finns det en patrullerande bil i hela norra Kalmar län och det är för lite, säger Per Inge Pettersson.

Ingela Nilsson Nachtweij:

– Vi stöttar förslaget med 10 000 fler poliser och hoppas att de fördelas så jämnt som möjligt där behoven finns. Och behoven finns i Vimmerby, helt klart. 

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt