Annons:

Ekonomin blev ordentligt debatterad:

Debatten om ekonomin blev ordentligt debatterad mellan de olika partierna i Tuna. Foto: Simon Henriksson

Ekonomin blev ordentligt debatterad: "Behöver låna till investeringar"

En av de frågor som debatterades i samband med valdebatten i Tuna var kommunens ekonomi. Flera partier anser att skulderna måste ned.
– Vi kommer troligen inte kunna självfinansiera våra investeringar under nästa mandatperiod, säger Marie Nicholson (M).

Annons:

Kommunens skuldbörda är för stor. Det verkade majoriteten av partierna som deltog på valdebatten i Tuna vara överens om.

– Vi har alldeles för mycket skulder. Vi pratar om en ny förskola, men det kanske vi inte ens får låna till. Vi måste försöka att betala av på skulderna, sa Peter Karlsson (C). 

Sverigedemokraternas Anneli Jakobsson konstaterade att "skulden måste minska". 

– Det är svårt att sätta en siffra på vad en låneskuld max får vara. Vimmerby har mycket tillgångar, vi är ingen fattig kommun. Men vi har haft behov av att betala av på våra lån. Vi har amorterat över 100 miljoner kronor under den här mandatperioden. Vår plan var att höja skatten för att amortera i hög takt och det har vi gjort, sade Marie Nicholson (M).

Kommunalrådskanidaten från Moderaterna vill att skatten sänks under mandatperioden, men säger samtidigt att det kommer bli omöjligt att självfinansiera investeringar under kommande mandatperiod.

– Vi kommer behöva låna. Att vi skulle kunna självfinansiera våra investeringar nästa mandatperiod är inte troligt. Det gäller att hålla igen på driften och vara försiktiga med våra pengar. Vi har amorterat på skulden och nu är det dags att börja sänka den. Vi ska inte ha Smålands högsta skattesats. Vi ska inte sänka hela summan vi höjde, men lite i taget.

"Behöver en plan"

Lars Johansson (V) säger att det är ingen väg framåt att skära ned på kärnverksamheterna.

– Jag vet inte vad Marie vill ta bort, men det finns för lite resurser till kärnverksamheterna. Skulderna måste ned och det kan bli ett jätteproblem i framtiden. Det finns stora behov av äldreboenden och lokaler, och kommunen måste nog på kort sikt öka våra skulder. Men vi behöver en plan för att långsiktigt få ned skulden. Rikspolitiken är också avgörande. Vi är beroende av att staten bidrar med tillräckliga resurser, säger han.

Johan Rosén menar att kommunerna har tjänat stora pengar på invandringen.

– Staten har skjutit till en massa pengar. När Helen Nilsson säger att vi fått ordning på ekonomin, då är hon ute och flyger så det visslar om det. Vi är långt från målet om ett tvåprocentigt överskott, det ska vara ett mål över tid. Vi har inte kontroll över ekonomin i Vimmerby, säger han och menar att ingen verksamhet är fridlyst.

Helen Nilsson (S) menar att det är många delar man behöver ta ansvar för samtidigt.

– Vi ska kunna satsa och vara ekonomiskt sparsam samtidigt. När vi tar del av de utredningar som SKL gör, så skulle det kosta en massa pengar att behålla vår välfärd i dag. Det går inte att sänka skatter, SD pratar om att sänka skatterna med 77 miljarder och det fattas pengar till 210 lärare. Vi är en landsbygdskommun hela kommunen, säger hon.

Vill gå ur EU

Landsbygdspartiet oberoende betonade att man vill gå ur EU.

– Det kostar oss 76 miljoner kronor extra om dagen mot vad vi får tillbaka, säger Conny Gunnarsson (LPO). 

Något som fick EU-vännen Marie Nicholson att reagera.

– Det är jättekonstigt för ett landsbygdsparti att säga det. Vi är det fjärde största exportlandet i världen och vår export går till EU-länder. Vad skulle hända med våra landsbygdsföretag? Sommaren har visat hur viktigt det är att vi är medlemmar i EU och det är inget annat land som fått den hjälp vi har fått, säger hon.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt