Annons:

S lokalt om partiets utlovade satsning:

Daniel Nestor och Helen Nilsson jublar över partiets utlovade satsning nationellt.

S lokalt om partiets utlovade satsning: "Största i modern tid"

12,4 miljoner kronor per år till Vimmerby kommun i landsbygdsstöd. Det skickar Socialdemokraterna med om partiet får behålla regeringsmakten.
– Det är den största satsningen i modern tid, säger Daniel Nestor (S).

Annons:

Totalt handlar det om 34,2 miljoner kronor extra per år till Vimmerby kommun. Då räknar man in den redan tidigare presenterade välfärdssatsningen från Socialdemokraterna. På torsdagen släpptes nyheten om att S vill satsa 20 miljarder på landets kommuner. 

– Det betyder jättemycket. Vi har stora minus i våra välfärdsposter och det här är pengar som vi till stor del får bestämma över själva. Nu måste vi gå igenom vad vi vill göra för dem, säger kommunalrådet Helen Nilsson (S).

34,2 miljoner kronor per år skulle motsvara en skattehöjning på 1,09 kronor. Pengarna är utöver de statsbidrag kommunen får varje år per invånare.

– Det är pengar som vi får av regeringen i stället för att behöva höja skatten. En del av pengarna är riktade, en del är inte det. Nu har vi kommit så långt att regeringen ser att det är skillnad på stad och land. Vi har det tuffare för vi är färre invånare – och då måste vi få mer pengar, säger Daniel Nestor (S).

"Kan säga det snart"

Vad pengarna ska gå till i Vimmerby kommun kan Socialdemokraterna inte säga.

– Vi debatterade många saker inför det här valet och mycket fick vi välja bort. Det finns många luckor vi har pratat om hela tiden där pengarna behövs. Vi behöver titta på vad som är öronmärkt till vad och vad vi får använda helt fritt, en del av pengarna är riktade till välfärdssatsningar, säger Helen Nilsson.

Är det något ni kan lova i dag att ni ska göra för de här pengarna?

– Snart tror jag att vi kan säga det, men vi måste se över våra önskemål inför budgeten 2019 först. Men jag kan säga att vi kommer att titta på arbetsmiljösidan. Vi behöver ta fram en karta först och främst och titta på det här. Det handlar om väldigt mycket pengar. Det ger möjligheten till långsiktiga satsningar och vi får pengar över till investeringar. Vi kan göra strukturella investeringar. En del behöver gå till att uppdatera digitaliseringen, men vi får återkomma till vad vi vill göra för de här pengarna, säger hon.

– Det handlar om hela vår kultur- och fritidsbudget som vi nu får extra. Det skapar möjligheter för oss att kunna satsa långsiktigt, säger Daniel Nestor.

Vill inte sänka skatten

Helen Nilsson lyfter bland annat upp problem i förskolan, matsidan, vissa utbildningar och vissa vägar där underhållet är eftersatt.

– Det finns en massa saker man kan räkna upp. Vi kan förändra, förbättra och tänka om. 

Daniel Nestor menar att det är den största satsningen i modern tid.

– Vi vill inte behöva leva på smärtgränsen och det här tillskottet möjlliggör för oss att satsa mycket mer än vi gjort tidigare. Det här är den största satsningen i modern tid.

Skulle de här pengarna kunna innebära att ni vill sänka skatten?

– Nej, det kan vi inte göra. Vi får till oss från andra kommuner att det ligger nära till hands att höja skatten. Det här gör att de kan tänka ett varv till.

"Satsat dem noggrant"

Under den mandatperiod som lider mot sitt slut har kommunen räddats av både välfärdsmiljoner och flyktingpengar. 

– Vi har satsat dem väldigt noggrant skulle jag säga. Inget har gått rakt in i driften och vi har använt dem väl. 

De här pengarna ni redan har fått har gjort att ekonomin sett bättre ut även om problemen med driftekonomin har fortsatt. Hur ska ni göra för att inte nonchalera verksamheternas problem?

– Vi har hittat en någorlunda stabil nivå, men måste fortsätta. Vi har gjort satsning på all personal och på arbetsmiljöfrågan. Men de här pengarna kommer väl till pass för att satsa vidare. Vi behöver se över vad varje verksamhet behöver. 

"Tror inte att någon inte jublar"

Men för att pengarna ska komma Vimmerby till del krävs att Socialdemokraterna får behålla regeringsmakten. 

– Det är en förutsättning och vi har legat på regeringen om att vi behöver mer pengar. Det här är ett löfte till kommunerna och svenska folket. Vi har pratat länge om vår ansträngda ekonomi, om utarmningen av landsbygden. Vi har fått hit statliga myndigheter, men vi behöver höja vår service inom vissa verksamhet. 

Mycket talar för att vi får ett högst osäkert parlamentariskt läge. Är det inte lite tidigt att jubla över de här pengarna redan?

– Det är vår satsning, nu får de andra partierna tala om hur mycket de satsar. Jag tror inte att något kommunalråd inte jublar över det. Oavsett om det är ett borgerligt kommunalråd eller inte.

SKL varnar ju för att Sveriges kommuner står inför enorma utmaningar. Kommer de här pengarna räcka?

– Nej, det kommer inte räcka om vi ska ligga på den här nivån i välfärden som vi har, men det hjälper. Det här är 34 miljoner kronor – och vart hamnar vi om man i stället prioriterar skattesänkningar, säger Helen Nilsson.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt