Annons:

Ytterligare bostäder blir en förlustaffär:

Här ska FB Bostad bygga ytterligare bostäder i Vimmerby.

Ytterligare bostäder blir en förlustaffär: "Förmånligt för kommunen"

FB Bostads lägenheter byggs för fullt i centrala Vimmerby. Nu får företaget möjlighet att fortsätta – kommunen säljer den tidigare parkeringsplatsen.
– Totalt hamnar vi på ett minus på 210 000 kronor, säger kommunalrådet Tomas Peterson (M).

Annons:

Oppositionen har tidigare varit kritisk till uppgörelsen mellan Vimmerby kommun och Göteborgsbaserade företaget FB Bostad kring de nya bostadsrätterna i Vimmerby. 

Då handlade det om att kommunen köpte Rundqvist begravningsbyrås fastighet med tillhörande mark för 1,9 miljoner kronor. Värderingen låg på 1,6 miljoner kronor.

Omedelbart sålde kommunen vidare det till FB Bostad för 1,2 miljoner kronor. Då ingick också mark där två hus var placerade. 

Underskottet på affären landade på 700 000 kronor i ett första skede. Räknar man med att kommunen köpte grannfastigheten, Stören 3, för 715 000 kronor för 14 år sedan blir det 2,6 miljoner kronor kommunen totalt betalat. 

Samma kvadratmeterpris

På tisdagens kommunstyrelsesammanträde fattades beslut om att låta FB Bostad köpa området alldeles intill, där det tidigare har varit en parkeringsplats. Där är tanken att ytterligare mellan tolv och 14 bostadsrätter ska byggas. 

– Vi har tagit beslut om att FB Bostad får köpa resterande del av det som de har fått markanvisningsavtal på, säger kommunstyrelsens ordförande Tomas Peterson (M). 

FB Bostad får köpa till samma kvadratmeterpris som tidigare och det handlar om 650 kronor per kvadratmeter. 

– Det innebär, totalt sett med det bokförda värdet, att vi hamnar på ett minus på 210 000 kronor för den här affären. Då har vi friskrivit oss från eventuellt miljöansvar och saneringsåtgärder. Vi har lämnat 400 000 kronor i rabatt och då släpper vi hela miljöansvaret. Det finns en del att göra och FB Bostad ville ha mer pengar för det, men nu blev det det här avtalet, säger Tomas Peterson och Helen Nilsson (S).

"Förmånligt för kommunen"

Området är mindre än det första FB Bostad köpte, vilket gör att totalsumman blir lägre, säger kommunalråden.

– 200 000 totalt för att få till så många bostadsrätter som det nu blir är förmånligt för Vimmerby kommun. 

Det ska ha varit en helt enig kommunstyrelse som fattade beslutet. Nu går det slutligen vidare till kommunfullmäktige.

– Det finns en samstämmighet om att det är bra att det byggs.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt