Annons:

Så vill S använda det eventuella miljonregnet över Vimmerby

Peter Högberg, Helen Nilsson, Daniel Nestor och Eva Berglund hoppas på en rejäl förstärkning av den kommunala ekonomin. Foto: Jakob Karlsson

Så vill S använda det eventuella miljonregnet över Vimmerby

Socialdemokraterna har lovat miljonregn över kommunerna vid valvinst. I dag presenterade Arbetarekommunen i Vimmerby hur de eventuella pengarna ska hanteras. Trots 34 miljoner till i kommunkassan ser S inget utrymme för att sänka skatten.
– Alla vi vill göra grundar sig i vår vision om att nå 17 000 invånare, säger partiets Daniel Nestor.

Annons:

22 miljoner kronor av välfärdssatsningen och 12,1 miljoner av landsbygdsatsningen. Så mycket kan tillfalla kommunkassan om Socialdemokraterna på något sätt går vinnande ur riksvalet. Det är åtminstone två av partiets största vallöften.

Partiavdelningen i Vimmerby vill använda det potentiella miljonregnet till att utöka den kommunala verksamheten. Det handlar om mer IT i skolan, mindre barngrupper i förskolan, mötesplatser i kransorterna och mer pengar till kulturskolan.

– Vi vill stärka kommunen och ser att vi har stora utmaningar framöver och vi behöver göra satsningar. Vår vision är att nå 17 000 invånare och alla de här förslagen ska göra Vimmerby mer attraktivt, säger ordföranden Daniel Nestor.

En enhet per elev 

Peter Högberg var med i beslutet om att skära ned kraftigt i kulturskolans budget 2015. Nu vill man utöka budgeten med en miljon.

– Det var ett beslut som vi inte är stolta över. Nu vill vi sätta in resurser och kolla över vilket utbud vi kan ha och hur vi kan utveckla kulturskolan, säger Peter Högberg.

4,5 miljoner ska gå till att varje elev på högstadiet får en egen enhet.

– Förvaltningen har räknat fram att det är det som krävs för att digitalisera skolan och som socialdemokrat kan vi inte ha något annat mål än att 100 procent av eleverna ska ha godkända betyg.

Satsning på träffpunkterna

Hur mycket man vill minskas barngrupperna har man inte pekat ut. Vimmerby har de högsta barngrupperna i länet i dag.

– 14-15 är rimligt, men professionen måste visa hur stora de ska vara, säger Helen Nilsson.

Skolverkets riktlinje är 12 barn per grupp. Är det rimlig nivå i Vimmerby?

– Har Skolverket sagt 12 så är det dit vi ska nå. Hur många vi behöver anställa för att nåt dit får förvaltningen räkna fram, säger Peter Högberg. 

Eva Berglund lovar också en satsning på äldreomsorgen.

– Vi ska ha en god medarbetarpolitik och det kan behöva mer personal. Vi säger inte hur vi behöver satsa personalmässigt, men vi ska ha kvar de träffpunkter som finns i dag och utveckla dem. Vi tänker inte plocka bort dem. På sikt är ett nytt trygghetsboende jätteviktigt för att klara äldreomsorgen.

 "Otroligt viktigt"

Hela tre miljoner satsas på mötesplatser i kransorterna.

– Vi vill anställa en person som stöttar uppbyggandet av kransorter, säger Peter Högberg.

Är det en kommunal kärnuppgift?

– Det handlar om att få orterna att leva upp. Ska vi kunna behålla skolorna på de mindre orterna på sikt är det otroligt viktigt att vi får en inflyttning och då måste orterna bli mer attraktiva. Mötesplatserna och kommunal service är ett steg i riktningen.

 Vill inte sänka skatten

S använder inte hela reformutrymmet – och ser inget utrymme till skattesänkningar även om kommunens kassa skulle stärkas med 34 miljoner.

– Ska vi utveckla välfärden till den nivå som det är i större kommuner finns det inte möjlighet. Skälet till att vi fick höja skatten var att vi var eftersatta och vi måste fortsätta göra de här satsningarna. Det här stärker oss så att vi inte behöver höja skatten ännu mer, säger Daniel Nestor.

– Det är absolut inte aktuellt att sänka skatten för oss. Vi står inför beslut om att bygga en ny förskola och behöver ännu en.  

Eva Berglund tror inte att skattesatsen påverkar kommunens attraktionskraft.

– När man bestämmer sig för att flytta till en kommun tittar man vad man får för pengarna mer än på vad skatten är. Man vill ha en bra förskola, grundskola och gymnasium.

Och det har vi i Vimmerby?

– Jag tycker det.

Fakta

Socialdemokraternas nya vallöften:

4,5 miljoner till digitalisering av skolan.

Mer vuxna i skolan och förskolan.

Inrätta familjecentral.

Mer personal inom äldreomsorgen.

Utveckla träffpunkterna för de äldre.

3 miljoner till mötesplatser.

1 miljon till Kulturskolan.

0,5 miljon till förbättrad simundervisning.

Vägunderhåll.

0,5 miljon till lokalstöd till föreningslivet.

0,5 miljon till litterärt centrum.

Satsning på Campus Vimmerby.

1 miljon till samverksansfond för integrationsinsatser.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt