Annons:

Han vill att män ska erbjudas möjlighet till PSA-prov

Centerpartisten Magnus Danlid vill att alla män mellan 50 och 70 år ska ges möjlighet att testa sig för prostatacancer. Foto: Jakob Karlsson

Han vill att män ska erbjudas möjlighet till PSA-prov

Centerpartisten Magnus Danlid har lämnat in en motion till Landstinget om att möjliggöra för män mellan 50 och 70 år att genomföra ett så kallat PSA-prov. Provet undersöker prostatacancer.

Annons:

Danlid anser att förslaget ger en mer jämlik vård och ställde en interpellation i ärendet redan 2011. 

"Detta handlar om jämlik vård och att det inte ska vara någon skillnad om man har ett nätverk med människor runt sig, där man samtalar om hälsofrågor. Vilket kan innebära att man tar initiativ till att boka in ett PSA-test. Har man inte detta nätverk runt sig så finns en större risk att ett bokat PSA-besök inte skulle bli av, vilket för vissa kan få betydelse för hälsan", skriver han i motionen som nu lämnats in till landstingsfullmäktige. 

Vanligaste cancerformen

I Kalmar län går man efter Socialstyrelsens rekommendation, vilket innebär att man inte rekommenderar en allmän screening. I stället ska enskilda själva boka tid för provtagning. 

Region Skåne har fattat beslut om att aktivt ervjuda alla män mellan 50 och 70 ett PSA-prov. Danlid vill nu att samma modell införs i Kalmar län. 

Prostatacancer är den vanligaste cancersjukdomen för män i Sverige. 25 procent av de som drabbas är yngre än 50 år.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt