Annons:

Han kan tänka sig att förhandla med SD:

Carl-Wiktor Svensson kan tänka sig att förhandla med SD för att Moderaterna ska få igenom sin politik. Foto: Pressbild

Han kan tänka sig att förhandla med SD: "Handlar om att få ut mest av moderat politik"

Carl-Wiktor Svensson är trea på Moderaternas riksdagslista inför valet. Nu öppnar han för att ta hjälp av Sverigedemokraterna för att bilda regering efter valet.
– Jag ser det så här att om vi inte kan bilda regering med alliansen så ska respektive parti gå till förhandling för att få igenom mest av sin politik, säger han.

Annons:

Moderaterna har två mandat i Kalmar län och hoppas kunna behålla det efter söndagens val. Partiets tredje riksdagskandidat Carl-Wiktor Svensson tror att Moderaterna kan få minst två mandat.

– Vi satsar på fyra, men det sannolika är väl två eller tre. Jag är ganska ny politiker och har ett annat heltidsarbete, men min semester och mitt fokus ligger på valet. Det har stått högt upp på min lista, säger Carl-Wiktor Svensson (M). 

Moderaten säger sig ha varit kritisk till hur valrörelsen har sett ut. 

– Jag har varit kritisk internt för hur man valt att gå fram. Att gå fram genom att bestämma hur en koalition ska se ut, det tycker jag är fel väg från både de rödgröna och alliansen. Man kan inte gå ut och säga att så här ska vi regera Sverige innan väljarna har fått välja. Det är att gå före det demokratiska val medborgarna gör. Vad man vill är en sak, det ska man vara tydlig med, men man måste ha större respekt för väljarna. Det är de som styr maktinflytandet i riksdagen. För att bilda regering krävs det 175 mandat i Sveriges riksdag och det är omöjligt att säga i dag hur det kommer se ut. 

Han tycker att det har varit en för svag regering den här mandatperioden.

– Vi har varit mitt uppe i en högkonjunktur och ändå fungerar mycket så dåligt. Vi har inte råd med en svag regering till. 

Men ingenting talar för att något block ska kunna bilda regering. Hur tycker du att man ska göra?

– Jag ser det så här att om vi inte kan bilda regering med alliansen så ska respektive parti gå till förhandling för att få igenom mest av sin politik. Det får stå för sig. Men skulle det bästa för Moderaterna vara att regera med Vänsterpartiet så är det så, även om det förstås är osannolikt.

Hur ser du på en eventuell regering med Sverigedemokraterna?

– Jag ser ingenting förrän vi har väljarnas resultat. Vi ska absolut förhandla med alla partier. Jag har varit skeptisk till att man sagt att man inte ska förhandla med alla. Vi måste lyssna på svenska folket.

Kan du tänka dig en regering med Sverigedemokraterna?

– Det beror på vilken politik som kommer föras. Det vet man inte förrän man har förhandlat med vissa partier. Jag tycker att den stora skillnaden mellan Sverigedemokraterna och Moderaterna är integrationen. Där har vi gjort en stor förändring jämfört med förra valet. Men den stora skillnaden mellan oss och SD är att vi ser varje individ som en tillgång, men de ser varje individ som ett problem. Kanske att vi har tagit emot väl många och tagit ett för stort ansvar gentemot vad andra EU-länder har gjort. Jag har varit skeptisk till både den generösa invandringspolitiken och decemberöverenskommelsen. 

Så du kan tänka dig en regering med Sverigedemokraterna?

– Får vi igenom mest moderat politik i förhandlingar med Sverigedemokraterna skulle jag i sådana fall kunna tänka mig det. Men hela mitt resonemang är jätteviktigt att ha med sig med respekt för väljarna.

"Är stommen i samhällskontraktet"

Carl-Wiktor Svensson (M) vill satsa på att skattemedel ska prioriteras bättre, att skolan ska fungera, ett starkare försvar, en bättre äldreomsorg, en bättre vård och en bättre infrastruktur. 

– Det är det som är stommen i samhällskontraktet och det vi ska lägga fokus på. Det fungerar inte fullt ut. Vi har fördubblade vårdköer, äldre som inte får tillräckligt med tid med personalen, för få poliser, för få lärare och alldeles för lite satsningar på infrastrukturen i länet. Våra skattemedel måste prioriteras bättre. 

Han tycker även att styrningen av myndigheter måste bli bättre. 

– Skogs- och lantbruket bedriver verksamhet med frihet under ansvar. Men när dessa regler tolkad av byråkrater i stället för människor som har förståelse för respektive verksamhet, så blir det en konflikt. Det har gått mer åt att man tolkar till miljönyttan än förutsättningarna för att bruka jord och skog. Det blir en nackdel för företagarna, men också ur en klimataspekt. Som det är nu anställs det främst biologer och ju mer folk som kommer från storstaden, desto mindre förståelse för de som bor kvar på landsbygden. Landsbygden inskränks ganska hårt av miljöbalken och i stället för att ha utgångspunkten att det är en miljöfarlig verksamhet ska vi se det som en tillgång. Därför behöver vi styra upp tolkningen av lagarna, så att de är mer användarvänliga för företagen. Vi måste se klimatnyttan med skogsbruket och där behövs ett förtydligande från politikens sida. Annars kan vi inte ställa om till en hållbar bioekonomi. 

"Ett måste att den fungerar"

Han upprörs mycket över att Västerpartiets inställning kring den privata äganderätten.

– Äganderätten är det fundamentala bakom både lantbruk och skogsbruk och alla i Sverige har någonstans en boende i det förflutna. Den privata äganderätten måste värnas. Fyra av fem jobb skapas av små företag och villkoren för företagsamhet måste bli bättre. Det behövs mindre byråkrati. Det är jätteviktigt för landsbygden, för samhällsekonomin, men också för att kunna få en fossilfri ekonomi på sikt.

Carl-Wiktor Svensson vill driva frågan om upprustning av infrastrukturen i länet hårt om han når riksdagen.

– Det är ett måste att den fungerar. Vi ser brister på både Stångådalsbanan och Tjustbanan och det är ett hån mot Kalmar län. Att lägga så mycket pengar på nya banor är ett hån när vi på den östra sidan inte har fungerande banor. Tittar man på E22 så är det flera ställen man får köra i 50 kilometer i timmen. Det är inte det moderna Sverige och det är inte på många ställen man har dessa flaskhalsar som vi har i Kalmar län.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt