Annons:

KD: ”Vi var först med att lova 10 000 poliser”

Gudrun Brunegård och Kristdemokraterna vill se fler poliser och fler tingsrätter. Foto: Jakob Karlsson

KD: ”Vi var först med att lova 10 000 poliser”

Kristdemokraternas tryckte på sitt vallöfte om 10 000 fler poliser under en presskonferens i Vimmerby nyligen. Många partiet har slutit upp bakom löftet.
– Vi har störst satsning och var först, säger riksdagsledamoten Aron Modig.

Annons:

Kriminaliteten har varit en av valets största frågor och parti efter parti har lovat fler poliser.

– Jag tycker att det handlar om trovärdighet. Vår satsning på 10 000 nya poliser är finansierad och frågan om tryggheten i samhället är central. Samhället ska finnas där när det händer saker och man ska kunna känna att man får hjälp, säger Gudrun Brunegård.

Från 43 till åtta poliser

10 000 nya poliser innebär en ökning av kåren med cirka 50 procent. I Vimmerby finns åtta poliser stationerade i dag.

– För tre decennier sedan var det 43 anställda här. Antalet poliser per medborgare har blivit mindre och antalet uppgifter har blivit fler och med komplicerade. Dem organiserade brottsligheten tar mycket resurser och man tar poliser härifrån för att hantera situationen o Malmö. Det som blir lidande är Polisens synlighet utåt och det är viktigt för känslan av upplevd trygghet. Trygghet handlar mycket om känslan att man kommer få hjälp om det händer något, säger Aron Modig.

Brunegård:

– Det finns inget nästa steg, det kan inte bli färre här. Vi är på en absolut miniminivå och måste öka. Vi har haft fall där människor som drabbats av villainbrott får vänta i sex timmar innan polisen kommer. Det ökar känslan av utsatthet och otrygghet.

 Vill se en tingsrätt i Västervik

Ett annat löfte från KD när det gäller rättsväsendet handlar om att återinrätta en del tingsrätter, bland annat den som stängts i Västervik:

– Vi vill bygga ett samhälle där medborgarna kan känna tillit till att rättsväsendet fungerar till skydd för den enskilde, där brott utreds och förövaren får stå till svars och får sin dom. Närhetsprincipen är viktig. Att återupprätta tingsrätter handlar om att rättskipning ska ske där medborgarna är. Kristdemokraterna föreslår därför en utbyggnad av domstolsväsendet för att åstadkomma detta, har Gudrun Brunegård sagt vid ett tidigare tillfälle.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt