Annons:

Hushåll i Vimmerby fick 46 procents rabatt för fiberanslutning

Fiberberedningens före detta ordförande Micael Glennfalk (M) anser att kommunen måste ge rabatt. Foto: Jakob Karlsson

Hushåll i Vimmerby fick 46 procents rabatt för fiberanslutning

Kommunen funderar på att sänka priset för att ansluta sig till Vimmerby Fiber. Men många har redan fått ett kraftigt rabatterat pris. Cirka 30 villaägare i de så kallade 50-husen har fått dra av 46 procent på kommunens ordinarie pris.

Annons:

Likställighetsprincipen är en av den offentliga världens viktigaste principer. Den är en del av kommunallagen och innebär att ingen medborgare ska särbehandlas utan saklig grund.

I Vimmerby har ett antal fastighetsägare fått betala mycket mindre för sin fiberanslutning än andra. Kommunens ordinarie pris, fastställt av fullmäktige, för att ansluta hushåll i tätort till fibernätet ligger på 18 490 kronor per hushåll.

Det har inte alla behövt betala. 30 villor i de så kallade 50-husen gick samman, skötte införsäljningen själva – och fick till slut 46 procents rabatt på sina fiberanslutningar. Hushållen betalar 10 000 kronor för sina anslutningar till kommunens fibernät.

”Vad är egentligen strategin?”

Dagens Vimmerby har under lång tid och på flera sätt försökt få del av avtalet mellan hushållen och Itsam. Enligt projektledaren Mats Paulsson lämnar Itsam inte ut dokument ”under pågående projekt”.  Paulsson menar att det färdiga avtalet är att betrakta som arbetsmaterial och bara kan begäras ut från Vimmerby kommun när projektet är slutrapporterat. Kommunen har i sin tur hänvisat tillbaka till Itsam som stått fast vid sin bedömning av materialet.

DV har i stället fått summan från en av de villaägare som hakade på kommunens rabatterbjudande.

I fiberrapporten, som tagits fram på förbundsdirektören Susanne Korduners order, står det att Micael Glennfalk (M) velat ansluta flerfamiljshus helt gratis. Såhär står det i rapporten: ”Offert till Domaregatan gjordes om flera gånger innan man slutligen lämnade den. Känslan var att man sänkte priset bara för att få till denna affär till slut. Samma sak gäller ”50-husen” som man jobbat med sen 2014 och som fortfarande inte har fått fram fiber än men som är i projekteringsstadiet i dagsläget. Micael Glennfalk har själv velat sänka kostnaden för anslutning av hyreskomplex till 0 kr? Är det bra strategi? Att ta en förlust nu för att kanske ta igen denna senare? Vad är egentligen strategin? Från gång till annan?”

”Måste göra det”

Så här säger Micael Glennfalk (M), ordförande i Itsam och ledamot i fiberberedningen, om de rabatterade anslutningarna:

– Vi konkurrerar med Telia och de gör anslutningarna gratis, men då måste man förstå att hyresgästerna får betala för det senare. Telia äger både nätet och kommunikationsoperatören och tar tillbaka pengarna i tjänsteprislistan. Det måste vi matcha.  

Finns det någon gräns för hur många hushåll man behöver vara för att få rabatt?

– Inte vad jag vet.

Vilket pris fick villaägarna i 50-husen?

– Det vet jag inte.

Vem bestämmer hur många hushåll man behöver vara för att få rabatt?

– Frågan är om det har varit uppe i styrgruppen. Vi kanske har godtagit det i styrgruppen. Vi kunde inte vänta in politiska beslut när det gäller offerter.

Har fler än 50-husen fått rabatterat pris?

– Det får du fråga projektgruppen om.

Är det här förenligt med kommunallagens krav på likabehandling?

– Vi måste göra det. Annars är projektet borta. Vi har också rabatterat alla på landsbygden exempelvis. Kommer man in med ett stort antal hus eller ett hyreshus måste vi komma med ett erbjudande och matcha Telia.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt