Annons:

JUBEL EFTER KD:S MIRAKEL: ”EBBA ÄR MOTORN”

Gudrun Brunegård, Ebba Busch Thor och landets alla kristdemokrater jublade i går. Foto: Kristdemokraterna

JUBEL EFTER KD:S MIRAKEL: ”EBBA ÄR MOTORN”

Under hela mandatperioden har Kristdemokraterna varit utdömt. Men efter en mycket stark valrörelse räddar partiet sin plats i riksdagen – och får ett mandat från Kalmar län.
– Vi har känt en positiv valvind i valrörelesen, säger partiets Gudrun Brunegård.

Annons:

I opinionsmätning efter opinionsmätning har Kristdemokraterna sladdat under fyraprocentsspärren. Men när rösterna i går räknades fick partiet hela 6,7 procent av rösterna. Det är en valspurt som bara kan beskrivas som sensationell.

– Jag tror att vi lyfter av valrörelsen i sig. Under hela Ebbas partiledartid har hon fått försvara varför vi har så låga siffror och inte fått prata om vår politik. Nu har hon fått lika stort utrymme som de andra partiledarna och fått berätta vad kristdemokrati är och vad vi vill göra politiskt. Hon är en fantastisk person med en egen lyskraft, säger Gudrun Brunegård.

Hur stor del av lyftet beror på Busch Thor?

– Det är klart att Ebba är motorn för hela partiet och hennes drivkraft och go har inspirerat oss andra. Hon har en tåga och en vinnarskalle som inte går av för hackor. Det tar tid att vinna förtroende och det var samma sak för Annie Lööf när hon blev partiledare.

 "Betyder jättemycket"

I Kalmar län får partiet 7,2 procent vilket leder till att partiet återtar ett av länets mandat i riksdagen. Det mesta talar för att det går till Nybrobon Jimmy Loord.

– Det betyder jättemycket, dels för att vi kan vara med i den lagstiftande församlingen och dels för att vi får en kanal in i partiets hjärta.

Brunegård har varit trea på partiets riksdagslista – men tror inte att hon kommer kryssa sig förbi Loord på andraplatsen.

– Även om jag personligen skulle tycka att det vore roligt och inspirerande att jobba i riksdagen har jag inte bedrivit någon personvalskampanj. Jag brinner för landstingsfrågorna och trivs där.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt