Annons:

KD ÖKADE KRAFTIGT – ”DET TAR JAG INTE I MEDIA

Kristdemokraterna med Nina Gustafsson, Ola Gustafsson och Gudrun Brunegård i spetsen har gjort ett starkt val i Vimmerby. Foto: Jakob Karlsson

KD ÖKADE KRAFTIGT – ”DET TAR JAG INTE I MEDIA"

Kristdemokraterna lyfter på alla nivåer och så även i kommunfullmäktige i Vimmerby. Nu vill man bilda en alliansmajoritet.
– Det är väldigt roligt att vi fått ett ökat stöd, säger Brunegård.

Annons:

Trots att Liberalerna åker ur får de tre kvarvarande allianspartierna i Vimmerby majoritet i fullmäktige. Det beror främst på Centerns uppgång – men även KD ökar tydligt. 9,3 procent är en ökning med 5,1 procentenheter och ger fem mandat, tre fler än vad partiet har nu.

Tillsammans med C och M får KD majoritet i fullmäktige, vilket innebär att SD tappar den vågmästarroll man haft nu.

– Så vitt jag kan förstå har vi möjlighet att få en alliansmajoritet, det är det vi har hoppats på. Vi har förnyat oss och har en väldigt bra lista. Sedan tror jag att väljarna har straffat S och M för deras samarbete. Man har sett att det var två partier som stod så långt ifrån varandra ideologiskt att många frågor hamnar i ett vakuum. Dessutom tror jag inte att den vanliga moderata väljaren är förtjust i att styra tillsammans med S, säger Gudrun Brunegård (KD). 

"Ökat med 119 procent"

Gruppledaren Ola Gustafsson säger såhär: 

– Ser jag till våra siffror känns det jättebra. Ser man till antalet röster har vi ökat med 119 procent och det är jätteroligt att vi får det förtroendet. Jag vill vänta med en djupare analys till efter att vi sett kryssen, men ett skäl är förstås att man är missnöjda med den sittande majoriteten och att man har förtroende för vår politik. Vi har också en del nya personer på våra listor och det kan ha breddat väljarbasen en del. 

Är du förvånad över att allianspartierna får egen majoritet?

– Jag trodde inte att S skulle tappa så mycket och att V skulle gå fram mer. Jag hade räknat på det innan och trodde inte att det skulle vara så lätt att få ihop en majoritet. 

Kommer det vara lätt att få ihop de här partierna? 

– Det är alltid ett arbete att hitta ett samarbete tillsammans, men jag tror att det finns en möjlighet. 

Hur är relationerna mellan partierna? 

– Hur det är mellan C och M får de svara för, vi har haft goda relationer med både C och M under den här mandatperioden. 

"Tar jag inte i media"

Ola Gustafsson vill inte gå in på vilka krav partiet kommer ställa i förhandlingen. 

– Det tar jag inte i media. Vi har styrelsemöte i kväll och kommer diskutera frågan då. Jag vet inte när vi kommer att träffas, bollen ligger hos Centerpartiet. 

Är du säker på att alla de här partierna vill se en alliansmajoritet?

– Det vet inte jag. Jag ser att det finns möjlighet till andra konstellationer. Vi vill ha ett allianssamarbete och det har inte alla varit lika tydliga med i valrörelsen. Det är upp till varje parti om hur man vill styra och det är fortfarande väldigt ovisst. Det handlar om förhandlingar nu och hur flera partier resonerar. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt