Annons:

Inget tydligt besked från C:

Leif Larsson (C) vill inte ge något tydligt besked om eventuell majoritet efter valet.

Inget tydligt besked från C: "Måste ta hänsyn till att vi har stått på olika sidor"

Både Moderaterna och Kristdemokraterna har varit tydliga med att man helst vill se en allians. Centerpartiet ger dock inget besked – än.
– Man måste ta hänsyn till att vi har stått på olika sidor i fyra år, säger Leif Larsson, sammankallande i C:s förhandlingsgrupp.

Annons:

Det stora jublet hos Centerpartiet börjar nog lägga sig. Nu gäller det för kommunvalets stora vinnare att försöka få till en stark majoritet. Enligt den preliminära rösträkningen har alliansen 50,3 procent – och får därmed egen majoritet. 

Både Moderaterna och Kristdemokraterna har sagt att alliansen är det naturliga valet för dem. Men Centerpartiet vill inte säga att det är det självklara valet.

– Vi ska utifrån valresultatet bilda en majoritet och vi har ödmjukhet inför valresultatet. Väljarna har varit tydliga mot oss i Centerpartiet och har gett alliansen en majoritet. Det överraskade faktiskt mig. Men vi måste ha lite is i magen. På onsdag görs den slutgiltiga sammanräkningen och Miljöpartiet ligger på 1,9 procent. Det kan hända saker, säger Leif Larsson, som är sammankallande i Centerpartiets förhandlingsgrupp.

Har ni tagit några diskussioner än?

– Inom gruppen har vi pratats vid. Vi kommer också fortlöpande hantera det mot gruppen, så vi hittar en lösning som är bra för så många som möjligt. Ambitionen måste vara att få till en majoritet som Centerpartiet deltar i. Det är det vi ska sätta oss och diskutera. Även utan SD har vi en alliansmajoritet och det alternativet måste prövas. Jag kommer ha kontakter med samtliga partier utom SD, säger Leif Larsson. 

Varför inte med Sverigedemokraterna?

– Det är ett parti som jag uppfattar att inte några vill ha ett samarbete med. De kommer få de platser som deras valresultat berättigar dem till, men att de ska bli underlag för en ny majoritet är helt uteslutet för mig.

 Men varför är inte alliansen det självklara för er?

– Det beror på om det finns förutsättningar för att få ihop det. Det man måste ta hänsyn till är att vi har stått på olika sidor under fyra år. Dessutom får vi in nya företrädare i fullmäktige. Det är ett alternativ jag inte lägger åt sidan, men allt har ett pris också. 

Alliansen har egen majoritet. Borde det inte vara det självklara för er?

– Nu ska vi låta valresultatet sjunka in och låta partiernas representanter sova ut. Jag tycker att det är klokt att invänta onsdagens räkning först. 

Har du varit i kontakt med några partier än?

– Inget som kan kallas några sonderingar i alla fall. Men det kommer bli en förhandling, vi kommer ha kontakter med alla utom SD.

Kan ett samarbete med Socialdemokraterna bli aktuellt?

– Jag utesluter inget för dagen. Jag tycker att man ska vara ödmjuk, men det är väldigt tydligt att vi är kommunens största parti och att man vill ha oss i en majoritet. Utifrån det ska vi förhandla och jag gläds åt att KD gått fram och jag är glad över att V har gått framåt.

När kan vi se en ny majoritet i Vimmerby?

– Låt oss säga så här, när vi har sett den slutgiltiga sammanräkningen, då ser vi om det preliminära ligger fast. Ganska snabbt kan vi komma till ett läge där vi kan hitta en majoritet. Det är vår ambition och min tro.

"Sved för oss"

Om Moderaternas kraftiga tillbakagång säger Leif Larsson så här:

– Det sved för oss när vi tappade platsen som största alliansparti när Micael Glennfalk klev in i politiken. Men jag vill inte riva i några sår i dag, utan vi får sova på saken.

Är det självklart att Ingela Nilsson Nachtweij ska bli kommunalråd?

– Det beror på. Vi kommer avvakta vad kryssen säger och också hur det ser ut på nationell nivå. Det är inte sannolikt att Ingela ska få ett mandat av egen kraft, däremot skulle Anders Åkesson kunna bli minister. Jag har ingen insyn i det, men vet att han är en omtyckt riksdagsledamot. Hamnar hon i riksdagen måste vi lösa den frågan, annars är det ingen högoddsare att hon fått flest kryss och ska ha kommunalrådsposten.

Centerpartiet har starkt varit emot en förskola i VOK-skogen. 

– Vi har ingen egen majoritet, men går till val på att det inte ska vara någon stor förskola. Jag ser det här valresultatet som en tydlig markering och det kommer vi ta ansvar. Sedan finns det flera affärer som har varit besvärande för majoriteten. Det är Krönsmon, IT-frågorna, Aleris i Nybble och flera andra saker jag tänker på där majoriteten har medverkat.

Kommer det inte bli någon förskola i VOK-skogen?

– Hur den praktiska politiken blir får vi se, men vi måste hitta en lösning i förskolefrågan och då får man se hur förhandlingarna och diskussionerna går vidare.

"Gjort folk förbannade"

Leif Larsson (C) har använt hela förmiddagen till att gå igenom partiets röster i kommunvalet.

– Mer än hälften av vår ökning är inne i staden. Det trodde vi inte, vi trodde att vi skulle öka på de orter där majoriteten ville lägga ned skolor. Enkelt sagt har vi tagit två nya mandat på landsbygden och två nya i staden.

Varför har det blivit så?

– Det ena är skolfrågan, där det verkligen har mobiliserats. Sakfrågor som har varit stora inne i staden har gjort folk förbannade och det varit svårt att få kontakt med kommunledningen. Det finns en koppling till skolfrågan, bristen på ett lyssnande ledarskap och varför partierna har minskat.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt