Annons:

Larsson (C):

Leif Larsson (C) säger att det är dags att ta av sig offerkoftan för SD. Foto: Simon Henriksson

Larsson (C): "Dags för SD att ta av sig offerkoftan"

Centerpartiet stänger inte ute någon. Det säger Leif Larsson efter Anneli Jakobssons (SD) utspel om att "det är sandlådenivå".
– Man måste förstå hur parlamentarismen fungerar. Det är dags att Sverigedemokraterna tar av sig offerkoftan, säger han.

Annons:

Centerpartiet har gått ut med att partiet kan tänka sig att samtala med alla partier för att bilda en majoritet i Vimmerby kommun – utom Sverigedemokraterna.

Det fick SD-toppen Anneli Jakobsson att gå i taket. 

– Jag tror att det kommer gynna oss ytterligare om vi stängs ute. De här partierna försämrar bara för sig själva. Det är faktiskt sandlådenivå på hur de behandlar oss när vi fick så mycket röster, säger hon.

Ett uttalande Lef Larsson (C) inte uppskattar.

– När det handlar om hur parlamentarismen fungerar, så har varje parti rättigheter enligt den lagstiftning vi har att ta plats i styrelsen och församlingar och få representation. Den principen kan inte någon, något parti eller någon kommun frångå. SD kommer att få inflytande, utefter det valresultat de har kommer de få tillsätta folk i nämnder och få inflytande. Även om SD skulle tappa ett mandat så kommer de att ta plats i kommunstyrelsen av egen kraft, säger han.

"Avvisar bestämt"

Centerpolitikern, som är sammankallande i den förhandslingsgrupp C har valt ut, tycker att SD ska ta av sig offerkoftan.

– Jag avvisar bestämt påståendet om sandlådenivå. Det är dags för dem att ta av sig offerkoftan och vara med. För oss är det alldeles självklart att vi har ett intresse att jobba med de partier som ligger nära oss. För att kunna förhandla om ordförandeposter och så vidare kräver att man skaffar sig samarbetspartners. Det är inget konstigt.

Centerpartiet har nu börjat ta kontakt med de andra partierna.

– Jag har haft sonderingar med de flesta partierna, men vi är överens om att avvakta morgondagens slutliga sammanräkning. Det kan ändra sig och vi är överens om, och har respekt för, att det kan ändra sig. Men det är Centerpartiet som kommer ha bollen och vi har möte med vår förhandlingsgrupp på torsdag. Då lägger vi upp en strategi och jobbar vidare med kontakterna.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt