Annons:

Fiberprojektets styrgrupp: Olagligt att ge rabatt

Peter Högbergs fibergrupp ansåg att fiberrabatter var olagliga. Ändå har många fått rabatt på sina anslutningar. Foto: Simon Henriksson

Fiberprojektets styrgrupp: Olagligt att ge rabatt

Flera fastighetsägare i Vimmerby tätort har fått kraftig rabatt på sina fiberanslutningar. I ett protokoll från juni 2014 skriver fiberprojektets styrgrupp att rabatter är olagliga. – Rabatterna har handlat om att få högre täckningsgrad, säger fibergruppens ordförande Peter Högberg (S).

Annons:

En kommun får särbehandla kommuninvånare om det finns saklig grund. I Vimmerby har flera fastighetsägare fått kraftig rabatt på sin anslutning till kommunens fibernät.

Ett 30-tal villaägare i de så kallade 50-husen gick samman – och tjänade 8 490 kronor var. I procent motsvarar rabatten 46 procent.

Fanns det någon saklig grund för rabatten? DV har gått igenom samtliga protokoll från fiberberedningens möten och inte hittat något beslut om hur många villor som krävs för att få rabatt, hur mycket rabatt tjänstemännen får ge eller om det krävs några särskilda omständigheter.

”Strider mot lagen”

Fibergruppens styrgrupp verkar däremot ha sin generella uppfattning om rabatter klar för sig. I ett protokoll från fiberprojektets styrgruppsmöte den 14 maj står det så här:  

”Att ge rabatt är inte möjligt pga lagar. Kolla om det är möjligt med någon typ av snabbhetspremie vid beställning.”

– Det har handlat om att få högre täckningsgrad och företag och fastighetsägare som gått samman har fått en offert. Jag har inte varit så involverad i den delen, men det har handlar om att möta konkurrensen med Telia.

Hur många har fått rabatt?

– Jag vet inte hur det ser ut i den delen. Jag tror inte att några enfamiljshus har fått rabatt.

Men ett 30-tal fastighetsägare i 50-husen har ju fått det?

– Jag har inte varit inne i de delarna när det gäller 50-husen. Vi har diskuterat offerter, men vad det har blivit av det vet jag inte.

Har det varit rätt att ge rabatt till fastighetsägare?

– Det finns så mycket i det här. I grunden lade vi ett pris som skulle ligga något under Telias. Det har inte lyckats. Med facit i hand kanske vi skulle ha lagt oss betydligt lägre. Men vi har också tyckt att det är viktigt att vi får tillbaka pengarna vi investerat. Landsbygden har haft ett lägre pris, men de har haft en högre anslutningskostnad. Jag tror att vi har landat ungefär lika där.

Men har det varit rätt att ge rabatt i Vimmerby tätort?

– När det gäller bostadsrättsföreningarna har vi konkurrerat på marknadens villkor. Hade vi vetat om det här från början kanske vi hade agerat annorlunda.

Har det varit rätt att ge enskilda villaägare i Vimmerby rabatt?

– Jag vet inte på vilka grunder de har fått det så därför uttalar jag mig inte i den frågan.

I ett protokoll från ett av fiberberedningens möten skriver ni att rabatter ”strider mot lagen”. Vad menade ni med det?

– Jag har inte det mötet på tapeten.

Vilka lagar tror du att ni menade att rabatter strider mot?

– Det vill jag inte spekulera om. Vi har fibermöte i morgon (läs: i dag) och vi ska diskutera det här då.

Hur ser du på att kunder som betalat ordinarie pris vill få mellanskillnaden tillbaka?

– Återigen: jag vet inte om vi har gett rabatt. Det kan vara affärsmässiga uppgörelser med andra bevekelsegrunder.

Men de har ju fått ett lägre pris?

– Man kan ha fått göra affärsmässiga bedömningar för att få upp anslutningsgraden.

Har ni satt någon gräns för hur många hushåll man måste vara för att få rabatt?

– Nej, inte vad jag känner till.

Har alla offerter diskuterats i fibergruppen?

– Jag vet inte det. Det har varit en del möten som jag inte varit närvarande på, så jag kan inte svara på det.

Gav Itsam fria händer

Att det inte finns några tydligt uppsatta kriterier när det gäller rabatter framgår av samma protokoll från maj 2014 . Då ger de ordinarie ledamöterna Peter Högberg (S) och Micael Glennfalk (M) Itsam full frihet när det gäller att utforma offerter:

”Itsam får fria händer när det gäller offerter till företag och bostadsrättsföreningar. Vi måste försöka vara konkurrenskraftiga, det är viktigt att räkna hem det här. Det viktigaste är att få så många som möjligt anslutna. Måste konkurrera prismässigt med Telia, dom ansluter hyreshusen gratis och tar igen detta på avgifterna till hyresgästerna.”

I fiberprotokollet från den 25 februari 2014 står det att priset ska avgöras från ”fall till fall” när det gäller anslutning av företag, bostadsrättsföreningar och samfälligheter. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt