Annons:

S tänker inte ta kontakt med C:

Daniel Nestor tror att S kan må bra av att gå i opposition. Foto: Pressbild/SSU

S tänker inte ta kontakt med C: "Bollen ligger hos dem"

Socialdemokraterna gör ett rekorduselt val i Vimmerby kommun. Men det kan fortfarande finnas en öppning för att partiet ska vara kvar i majoritet.
– Det är upp till Centerpartiet att söka en majoritet, säger ordföranden Daniel Nestor (S).

Annons:

Socialdemokraterna får ett historiskt lågt stöd av Vimmerbyborna. Partiet ser bara ut att få 24,7 procent av rösterna – ett tapp med nästan 14 procentenheter från förra valet.

– Jag är inte förvånad. Jag tror att allt handlar om att vi tvingades ta obekväma beslut för att rädda kommunens ekonomi och för att få låna igen i framtiden. Vi har sanerat ekonomin och det är klart att många tittar på det kortsiktigt och blir arga. Det är förståeligt, men man kan inte heller leva i tron om att pengar ska trilla in. Huvudfokuset var ekonomin för oss, men nu vill vi gå vidare och utveckla Vimmerby, säger Daniel Nestor, ordförande för S i Vimmerby. 

Alliansen ser ut att få en majoritet i kommunen, men Centerpartiet har inte gett något tydligt besked än hur de vill bilda majoritet. 

– I det här läget är det inte aktuellt för oss att aktivt söka upp Centerpartiet. Som jag ser det är det Centerns ansvar nu, det är upp till dem att söka en majoritet.

Förvånas du över att Centerpartiet inte säger något konkret än?

– På ett sätt ja, men på ett annat nej. Jag tror inte att Centern har räknat ut oss än. I sådana här lägen handlar allt om personkemin, man vill inte stöta sig med några. Det kan nog sluta med en alliansmajoritet, men jag tror inte att de vill stöta sig än. Jag noterar att de kraftigt har ändrat tonläge jämfört med för en vecka sedan. Nu har de en ganska neutral hållning.

Kan du se att det finns en öppning för er att samarbeta i och med att det funnits en konflikt mellan C och M och att ni har öppnat för att ändra er i vissa frågor?

– Jag kan inte säga det nu, det beror på hur mitt parti ställer sig och vad Centerpartiet kan tänka sig. Jag vill inte lägga någon värdering i det nu. Som det är accepterar vi utfallet från väljarna. 

"Tydlig indikering"

Daniel Nestor säger att Socialdemokraterna kan må bra av att gå i opposition.

– Det här är en så tydlig indikering från väljarna. Men vi behöver fundera mer på det här.

När tror du att vi har en klar majoritet?

– Tidigast efter sluträkningen med kryss och allting kan vi ha en majoritet. Det blir nog diskussioner innan dess, men inget klart tror jag.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt