Annons:

Statsvetaren om valet i Vimmerby:

Att Tomas Peterson moderater och Helen Nilssons socialdemokrater straffades av väljarna förvånar inte statsvetaren Erik Wångmar.

Statsvetaren om valet i Vimmerby: "Ungefär vad jag hade förväntat mig"

Socialdemokraterna och Moderaterna blev ordentligt straffade av väljarna i Vimmerby. Det förvånar inte statsvetaren Erik Wångmar.
– Det är ungefär vad jag hade förväntat, säger han.

Annons:

Erik Wångmar, verksam vid Linnéuniversitet, menar att det går att dra paralleller till vad som hände i kommunvalet i Nybro 2014. 

– Det är nästan exakt en kopia av vad som hände där och också ungefär vad jag förväntade mig. Jag ser två skäl till att Moderaterna och Socialdemokraterna straffas av väljarna, det ena är att de har gått i koalition med partiets huvudmotståndare och dessutom tog initiativ till en hårdför besparingspolitik. Att spara på kommunal servicenivå i ytterområden är vanskligt, säger statsvetaren Erik Wångmar.

Han tror också att Moderaterna straffats på grund av att Micael Glennfalk lämnat politiken. Samtidigt säger han att Centerpartiet nu är tillbaka på historiskt sett höga siffror i kommunen. 1988 och 1991 hade C 17 mandat, 1994 hade man 16 och 1998 15.

– Centerpartiet har 14 mandat. Så sent som 2002 hade man 16 mandat. Man är inte så högt som på 90-talet, men man är ganska bra. Centerpartiet är normalt större än Moderaterna och 2002 var det 16 mandat mot fyra mandat. Centerpartiet började backa och fick problem med ALV-affären, att man bytte kommunalråd vid flera tillfällen plus Micael Glennfalks populära person. Varken Marie Nicholson eller Tomas Peterson har kommit i närheten av det. Jag trodde att Centerpartiet skulle gå framåt starkt.

Att Socialdemokraterna bildade majoritet med Moderaterna ser han som den stora förklaringen.

– När man väl kommer till makten gör man det tillsammans med Moderaterna och sparar hårt på den kommunala verksamheten. Många väljare förväntade sig nog att Socialdemokraterna skulle vara garanten mot nedskärningar.

"Inte alltid varit någon succé"

Att Miljöpartiet och Liberalerna inte tar sig in i kommunfullmäktige, enligt den preliminära rösträkningen förvånar honom inte.

– Miljöpartiet är helt och hållet rikstrenden. För Liberalerna går det inte bra i Kalmar län. Att gå fram med föga populistiska budskap var en rätt riskabel strategi.

Erik Wångman tror att Centerpartiets framgångar på landsbygden har hindrat Landsbygdspartiet oberoende från att ta sig in.

Sverigedemokraternas framgång förklarar han med att partiet lokalt följer rikstrenden.

– Jag har förstått att företrädare för Sverigedemokraterna inte alltid har varit någon succé i media. Men det är riksdagstrenden som slår igenom. På kommunal nivå behöver SD inte uträtta särskilt mycket. Det är inte SD lokalt som drar det stora lasset, utan det är rikstrenden. 

"Varit en aktiv opposition"

Han ser Socialdemokraterna kraftiga tillbakagång som en förklaring till Vänsterpartiets fina val.

– Det var samma sak i Nybro när det var Socialdemokraterna och Moderaterna styrde ihop. Då gick de fram med två mandat, men nu backade de från fem till tre. Vänsterpartiet har varit en del av en aktiv opposition och det har gynnat dem. 

Ungefär likadant förklarar han KD:s framgång.

– Det är ganska förväntat också. Kristdemokraterna gör ett bra val och följer den positiva rikstrenden. Man har varit samkörda med Centerpartiet i opposition.

"Skulle bli mycket förvånad"

När det gäller majoritetsbildningen tror statsvetaren på en Vimmerbyallians.

– De borgerliga har egen majoritet och Moderaterna har sagt att man vill samarbeta med alliansen. Då har jag svårt att tro något annat. Man har 25 mandat och varför skulle Centerpartiet vända sig till Socialdemokraterna då? Det är klart bättre för Centerpartiet att vara det största partiet. 

Är du förvånad över att Centerpartiet inte varit helt tydliga med vad man vill redan?

– Lite förvånad. Jag skulle bli mycket förvånad om det blev något annat, jag kan inte tänka mig att Socialdemokraterna är särskilt tända på det efter den här käftsmällen.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt