Annons:

Statsvetaren om länsvalet:

Ingela Nilsson Nachtweij ser ut att få svårt att kryssa sig till en riksdagsplats.

Statsvetaren om länsvalet: "Kan vara en fördel att vara klumpig ibland"

Sverigedemokraterna är näst största parti i Kalmar län. Statsvetaren Erik Wångmar tror att SD-politikern Thoralf Alfsson har störst chans att kryssa sig in.
– Han är inte politiskt korrekt och det kan vara en fördel i SD-sammanhang, säger han.

Annons:

Vid 16-tiden på onsdagen hade en dryg tredjedel av rösterna till riksdagsvalet i Kalmar län räknats. Då hade sverigedemokraten Thoralf Alfsson samlat in drygt 350 röster och låg på 2,80 procent av personkryssen.

– Det är väl han som är mest trolig att kunna kryssa sig in. Han är bördig från Södra Vi och är inte okänd i varken Hultsfred eller Vimmerby, så han kan nog ta en del röster från den delen av länet, säger statsvetaren Erik Wångmar och fortsätter:

– Han är inte alltid politiskt korrekt, ibland direkt klumpig, men det kan vara en fördel i sådana sammanhang när det gäller att attrahera SD. Samtidigt toppar Jimmie Åkesson alla listor och jag vet inte hur många kryss Mattias Bäckström Johansson får. 

Moderaten Carl-Wiktor Svensson har gjort en stark personvalskampanj, men ser inte ut att kunna rubba Jan R Andersson om Moderaternas enda riksdagsmandat från länet.

– Jag trodde inte att Moderaterna skulle tappa sitt andra mandat, men nu blev SD större och tar två fasta mandat. Moderaterna gjorde ett ganska normalt val trots allt. 

Långt från två mandat

Centerpartiet, som hoppades på två mandat, ser ut att vara långt från det. Att kommunalrådskandidaten i Vimmerby, Ingela Nilsson Nachtweij, ska kryssa sig förbi Anders Åkesson är också högst osannolikt.

– Det är väldigt, väldigt långt bort. Hon kommer inte kunna slå Anders Åkesson i kryss. Jag trodde att Centerpartiet skulle backa lite i länet, men det gjorde man inte. Man hade en betydligt mindre framgång i Kalmar län, än i landet som helhet. Jag tror att det beror på att man tappar röster till Sverigedemokraterna på landsbygden.

Vid 16-tiden hade Ingela Nilsson Nachtweij 1,45 procent av personkryssen.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt