Annons:

En riksdagsplats var aldrig nära för C-toppen:

Ingela Nilsson Nachtweij ville ta rygg på Anders Åkesson till riksdagen, men det var aldrig nära.

En riksdagsplats var aldrig nära för C-toppen: "Kan inte vara besviken"

Centerpartiet var aldrig nära att ta ett andra riksdagsmandat från Kalmar län. Och Ingela Nilsson Nachtweij var ännu längre bort från en riksdagsplats.
– Jag kan inte vara besviken, säger hon.

Annons:

Centerpartiet gick ut hårt med att satsa på Anders Åkesson och Ingela Nilsson Nachtweij. Vimmerbypolitikern skulle göra sällskap med den nuvarande riksdagsledamoten till riksdagen.

Nu har vi facit – och det var aldrig nära.

Enligt den preliminära rösträkningen, som nu är avslutad, landade Centerpartiet på 9,81 procent i riksdagsvalet i länet. Långt från två mandat. 

– Det är ganska långt från det, men i våras hade vi opinionssiffror på 12-13 procent och låg högre här. Jag tror många hade hoppats på att vi skulle nå tvåsiffrigt, men nationellt är vi jättenöjda. Det som gör mig orolig är att Sverigedemokraterna ökar så mycket i länet, vi är deras motpol politiskt. Det kan vi vara besvikna över, säger Ingela Nilsson Nachtweij (C).

"Över förväntan"

Totalt fick Ingela Nilsson Nachtweij 569 kryss från länsborna. Det motsvarar 3,61 procent av de som kryssade en centerpartistisk kandidat. Anders Åkesson fick 1 323 kryss, vilket motsvarar 8,39 procent. Därmed var Nilsson Nachtweij aldrig nära att knipa ett mandat.

– Jag har aldrig sagt att jag skulle försöka ta mandatet, utan det som är sagt är att jag skulle ta sällskap med honom. Nu blev det inte så, men jag vill tacka för alla kryss jag har fått. 

Är du besviken över antalet kryss?

– Verkligen inte. Jag är jättetacksam, för mig är det över förväntan. Jag trodde inte att jag skulle få så många kryss. Jag kan inte vara besviken heller, det är väljarna som väljer. Jag ser att vi har ökat i Vimmerby och jag tänker att vi har gjort vad vi har kunnat och så här långt räckte. Klart vi hade hoppats på mer, men det är ändå en ökning.

I Vimmerby kommun kryssades hon av 325 väljare. Det var 23,26 procent av centerväljarna i Vimmerby. Totalt kryssade 32,78 procent av centerväljarna i riksdagsvalet. I Hultsfred fick Nilsson Nachtweij 5,65 procent med 52 kryss. Där fick Anders Åkesson fler.

– Jag har ingen kommentar kring det.

"Lärt mig mycket"

Ingela Nilsson Nachtweij har ingen förklaring till varför partiet går så starkt på kommunal nivå, men inte lika starkt i riksdagsvalet.

– Det är en sak som vi har funderat mycket på. Vi ökade i Mörbylånga och Vimmerby, men inte i inlandskommunerna. Där ökade Sverigedemokraterna mycket, så vi behöver jobba hårdare. Jag har egentliten inga större kommentarer kring det. Gör vår riksdagsledamot ett bra jobb så är det ett kvitto på större förtroende och vi ökar också totalt sett.

Om hon tänker sikta på riksdagen 2022 är förstås för tidigt att säga.

– Jag har legat i träningsläger kan man säga, men det har jag ingen aning om i nuläget. Jag har lärt mig väldigt mycket och nu är det fokus på kommunen som gäller. Vi är väldigt glada och tacksamma för det lokala stödet i Vimmerby som vi har fått.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt