Annons:

Enig nämnd vill se en gemensam högstadieskola i Vimmerby

Nu föreslår nämnden att det ska bli en gemensam högstadieskola i Vimmerby.

Enig nämnd vill se en gemensam högstadieskola i Vimmerby

En enig barn- och utbildningsnämnd vill se en gemensam högstadieskola i Vimmerby. Detta efter att barn- och utbildningsförvaltningen utrett frågan.
– Vi går vidare med det till fullmäktige, säger ordföranden Lis Astrid Andersson (S).

Annons:

I somras stod det klart att barn- och utbildningsförvaltningen skulle utreda frågan om att slå ihop kommunens två högstadier till ett. Förslaget om en hopslagning av Astrid Lindgrens skola och Vimarskolan var ett Agneta Gatels förslag i den genomlysning hon gjorde. 

Nu har barn- och utbildningsnämnden bestämt sig för att gå vidare med frågan. Nämnden vill se en gemensamt högstadieskola i Vimmerby.

– Vi tycker att det är ett jättebra förslag och har önskemål om en gemensam 7-9-skola. Vi vill behålla årskurs ett till sex på både AL-skolan och Vimarskolan och går nu vidare med det här till fullmäktige, säger Lis Astrid Andersson (S). 

Nämndens hållning bygger på flera anledningar.

– Vi ser ett ökat elevantal och brist på lokaler. Fritidshem har inte platser, det finns inte plats för musikundervisning. AL-skolan har inte hemkunskapslokaler och matsalarna är för små, så eleverna inte kan äta på rätt tider. 

– På AL-skolan använder man till och med trapphus som grupprum, säger barn- och utbildningschefen Birgitha Sahlin.

Kan ta flera år

Dessutom ser nämnden att skolsegregationen i tätorten minskar med ett gemensamt högstadie i stället för två. Genom åren har de flesta elever med invandrad bakgrund eller föräldrar med invandrad bakgrund gått på AL-skolan.

– Vi ser också att det kan vara en fördel ur integrationssynpunkt. Det kan också bli lättare att rekrytera behöriga lärare, säger Andersson.

Men det kan ta flera år innan en ny skola är på plats.

– Tas det beslut nu, så är den inte klar förrän om fyra till fem år, säger Sahlin.

Lis Astrid Andersson vill inte att det ska bli lika utdraget som det har blivit med den nya förskolan.

– Det här kräver ett snabbt agerande och vi vill hellre vara före än efter. Vi ser verkligen behoven. Helst skulle vi förstås vilja se en ny F-6-skola också, men det är inte realistiskt. Det här kan också lätta på trycket så att man kan använda AL på ett mer rätt sätt.

Nu blir det upp till kommunfullmäktige att avgöra frågan och ta viktiga beslut för placering och så vidare.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt