Annons:

Svårigheter inför nästa års budget:

Ett ökat elevantal är en stor oro för BUN:s budget. Foto: Pixabay

Svårigheter inför nästa års budget: "Ökade elevantalet är en stor oro"

Återigen känner barn- och utbildningsnämnden oro inför en budget. Inför 2019 handlar mycket av oron om det ökade elevantalet.
– Vi har en handlingsplan som vi tittar på, men det är ingen quick fix, säger nämndens ordförande Lis Astrid Andersson (S).

Annons:

Barn- och utbildningsnämnden tog på onsdagens sammanträde beslut om hur de fördelar pengarna inom sin budget inför 2019. Det ser ut att bli ett nytt tufft år för nämnden, som länge haft problem att hålla sig inom ramen. Nettoramen ligger på 336,8 miljoner kronor. Det är drygt åtta miljoner mer än förra året.

– Det är inga stora förändringar. Ett medskick är att vi är oroade över situationen och då framför allt inom grundskolan. Det ökade elevantalet är en stor oro. Vi har en handlingsplan vi tittar på som förvaltningen har gjort, men det är ingen quick fix, säger Lis Astrid Andersson (S).

Förvaltningschefen Birgitha Sahlin säger att det alltid finns en gräns där volymen får betydelse.

– Vi har 170 fler barn än för två år sedan. Med det pengautrymme vi har är det ganska svårt. Vi har vidtagit flera åtgärder, vi har ökat undervisningstiden och har fler åldersblandade klasser, säger hon.

Lis Astrid Andersson:

– Men det räcker inte ändå. Vi har länge haft många barn i förskolan och nu är de på väg upp i systemet och in i grundskolan. Det är en omöjlig ekvation att lösa. 

Målet: hålla budget

Målet är naturligtvis att hålla budget – men nämndsledamöterna verkar överens om att det kommer bli kämpigt. Återigen.

– Vårt mål är att hålla budget, men vi är oroade för om vi ska klara det. Vi tittar på det utifrån handlingsplanen, men det går inte över en natt, säger Peter Karlsson (C).

Tre miljoner kronor fördelas extra till högstadierna på AL-skolan och Vimarskolan samt till Södra Vi och Frödinge skola. 

– Helårseffekten blir tre miljoner kronor, säger Lis Astrid Andersson.

"Inte pratat siffror"

Med en ytterligare ekonom hoppas man att det ska bli bättre efter nyår.

– Vi har haft en ekonom på 550 anställda. Nu hoppas vi att det här ska ge bättre budgethållning, då varje enskild chef får bättre kunskap, säger Sahlin.

Hur mycket mer pengar skulle ni ha velat få?

– Vi har inte pratat i siffror på det sättet. Vi väntar på siffrorna som kommer från Kolada, efter det gör vi en analys och tar det i nämnden. Snart börjar budgetarbetet inför 2020 också, men vi måste invänta siffrorna. Då får vi en värdering om vi är för dyra eller inte jämfört med andra liknande kommuner. Det har vi inte för 2017 än, säger Lis Astrid Andersson.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt