Annons:

Facket: ”Kan inte ge barnen det stöd de behöver”

Lärarförbundets ordförande Marie Karlsson fick beskedet om nedskärningen inom förskolan av Dagens Vimmerby. – Det här blir en stor besvikelse för alla som är verksamma inom förskolan, säger hon.

Annons:

Antalet barn per anställd förskolepedagog höjs från 6,3 till 6,9. Det meddelade barn- och utbildningsnämndens ordförande Camilla Stridh (S) alldeles nyss.

Marie Karlsson är inte överraskad, men desto mer besviken.

– Det är lite mindre än vad det ursprungliga förslaget var, men vi hade hoppats att de hade hittat något annat att spara på. Det här blir en stor besvikelse för alla som är verksamma inom förskolan. Många ligger på gränsen till sjukskrivning redan i dag och många funderar på att lämna kommunen och yrket. Jag är rädd för att det blir ännu fler nu. Det finns jättemånga duktiga pedagoger i förskolan som gör vad de kan, men vi har inte förutsättningar att göra det jobb vi vill göra.

Marie Karlsson tror inte att kommunen kommer att kunna uppfylla skollagen efter nedskärningen.

– Alla barn i behov av särskilt stöd har rätt att få det stöd de behöver. Men det kommer vi inte kunna ge och vi kommer inte heller kunna följa alla styrdokument. Det blir en försämrad verksamhet. Ju fler barn vi är desto mer förvaring och mindre pedagogik blir det.

Har ni fått några signaler från föräldrarna?

– Jag tror inte föräldrarna är medvetna om det här än, men när vi får in fler barn så är det föräldrar som reagerar och tycker att det är för mycket.

De flesta barngrupperna består av fler än 20 barn redan i dag. Ännu större blir de framöver. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt