Annons:

BUTIK I VIMMERBY BELÄGGS MED KRAFTIGT VITE

Kommunens miljö- och byggnadsnämnd vill utdöma ett vite på 100 000 kronor för bolaget Muskelbygget. Foto: Jakob Karlsson

BUTIK I VIMMERBY BELÄGGS MED KRAFTIGT VITE

Kosttillskottsföretaget Muskelbygget hotas av ett vite på hela 100 000 kronor. Det fattade miljö- och byggnadsnämnden beslut om vid sitt senaste sammanträde – som nu överlåter ärendet till Förvaltningsrätten i Linköping.

Annons:

Dagens Vimmerby berättade om konflikten i juni månad. Nämnden anser att butiken inte uppfyller lagens krav när det gäller att tillskriva produkterna olika egenskaper. Nämnden väljer nu att ta nästa steg och begär prövning hos Förvaltningsrätten om att belägga butiken med ett vite på 100 000 kronor. 

Får ett nytt viteshot

Bristerna som förvaltningen påpekat har inte åtgärdats i tid och därför anser politikerna att ett vite ska dömas ut. Livsmedelsinspektörerna gjorde en kontroll i februari och ett föreläggande upprättades i mitten av maj. Föreläggandet gällde tre brister, men en av dem bedöms vara åtgärdad. Därför går nämnden vidare med ett belopp på totalt 100 000 kronor. Bristerna som bedöms kvarstå är följande: 

  • Säkerställa att alla hälsopåståenden är godkända.
  • Säkerställa att inga medicinska påståenden av kosttillskott förekommer.

Ärendet kommer nu att avgöras av Förvaltningsrätten i Linköping. 

På samma möte fattade miljö- och byggnadsnämnden beslut om ett nytt vitesföreläggande som rör samma brister. Där höjer man kostnaden ytterligare; från 50 000 per punkt till 70 000. Totalt alltså 140 000 kronor. Bristerna ska vara åtgärdade senast den 31 maj 2019. 

"Känns helt upp och ned"

I en intervju i juni sa bolagets ägare Freddy Omme såhär: 

– Vad ska man säga när ens kommun sätter dessa orimliga krav och kommer med nya regler hela tiden? Det är väl Vimmerby kommuns sätt att säga ”vi vill inte ha ditt företag i vår stad”. Vi har under det senaste året fått flera nya regler som bara gäller oss, inte våra konkurrenter. Jag har kontakt med flera andra företag inom vår bransch i andra kommuner där dessa regler inte gäller. Inte ens en av de större nätbutikerna har dessa regler. Så man kan ju börja fundera på varför denna orättvisa konkurrens? Det kanske är skrämmande för dem att jag är expert inom mitt område och kan så enormt mycket mer inom ett område där de ska sätta reglerna. Det känns helt upp och ned.

DV hoppas kunna återkomma med mer i ärendet under dagen. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt