Annons:

Ekonomin grunden för nya majoriteten:

Den nya majoriteten, med Ola Gustafsson (KD), Ingela Nilsson Nacthweij (C) och Marie Nicholson (M), presenterade sin politik.

Ekonomin grunden för nya majoriteten: "Måste gå ihop"

Den nya majoriteten har presenterat sin överenskommelse om politiken för Vimmerby kommun framåt. Ekonomin är högst på dagordningen.
– Vi måste få den att gå ihop, säger Marie Nicholson (M).

Annons:

Att Vimmerbyalliansen återuppstår och bildar majoritet i kommunen har varit känt en tid. På torsdagen presenterade de tre partierna i majoriteten sin politik för de kommande åren. 

Högst upp på listan står en ekonomi i balans.

– Att få ekonomin att gå ihop är det viktigaste. Det gäller både barn- och utbildningsnämnden och socialnämnden. Vi vet att nästa år blir ett svårt år. Finansen har räddat oss i några år och det är mycket tack vare Migrationsverkets pengar. Vi kommer inte att se de summor vi har sett, säger Marie Nicholson (M).

Partierna vill också satsa en hel del, men allt är beroende av hur ekonomin ser ut.

– Vi vill bygga boenden och skolor, men ingen satsning kommer före ekonomin. Sedan behöver det inte vara vi som bygger, det är vi alla tre partier överens om, säger Ingela Nilsson Nachtweij (C).

Kristdemokraterna delar den bilden.

– Vi har bestämt att ta ansvar för ekonomin, men måste ha utrymme för att hantera kommande investeringar och planera för bostäder i Vimmerby. Vi vill bygga förutsättningar för att ligga ett steg längre fram hela tiden, säger Ola Gustafsson (KD).

Fått ge sig i förhandlingarna

Vimmerbyalliansen ska inte bara existera under den kommande mandatperioden. Det år åtminstone inte deras avsikt.

– Vi vill se långsiktighet i vårt samarbete. För oss är det viktigt att bygga en Vimmerbyallians på lång sikt, säger Nilsson Nacthweij.

Visionen är ett tryggare och starkare Vimmerby som byggs med "ansvar, mod och fantasi". 

– Vi vill bygga den bästa landsbygdskommunen, men det kommer ta längre tid än en mandatperiod. Därför ser vi att alliansen ska sträcka sig längre än en mandatperiod, det tar tid att bygga upp saker och ting.

Ett av de första beskeden är att det inte blir någon förskola i VOK-skogen, som vi skrev flera artiklar om under gårdagen. Nilsson Nachtweij pekar ut Nybble som huvudalternativ för en ny förskola i stället. 

– Vi är överens om det och tittar i stället på antingen Nybble eller Nosshult. 

Det innebär att Moderaterna fått ge sig i förhandlingarna.

– Vi har drivit frågan om VOK-skogen hela tiden, men har varit beredda att släppa den. Det viktiga är att det behöver ske skyndsamt, vi måste igång. Men valresultatet visar tydligt att de partier som varit emot tydligt går framåt. Vi kommer över det, jag ligger inte sömnlös om nätterna för det, säger Nicholson.

Kommer det här försena processen?

– Det kommer det göra, säger Marie Nicholson.

Det blivande kommunalrådet är inte lika säker.

– Nja, det tror jag inte. Det hade blivit överklaganden ändå, säger Nilsson Nachtweij.

Det viktiga betonar partierna är att inget barn ska stå utan förskoleplats.

Ola Gustafsson är glad att Moderaterna ändrat sig.

– Behovet av att minska barngrupperna i de lägre åldrarna är stort och det har vi fått gehör för. Frågan om den nya förskolan var en av de första vi började prata om och det är glädjande för oss alla tre att det blir så här. Det är bra att Moderaterna resonerade klokt, säger han.

"Trodde det skulle bli svårare"

Hur många avdelningarn en ny förskola ska innehålla är man ännu inte överens om. 

– Där är vi inte färdigdiskuterade, säger Nilsson Nachtweij, vars parti vill ha max sex avdelningar.

– Men behovet måste också styra hur vi bygger, säger Nicholson.

Efter de diskussioner som förts konstaterar de tre allianspartierna att de ligger nära varandra. 

– Det har varit väldigt lätt när vi ligger så nära varandra politiskt att driva de frågor vi har gått till val på. Det kommer inte bli något bekymmer, jag vet ingen fråga som vi behöver stoppa i byrålådan. 

Har diskussionerna varit smidigare än ni trodde?

– Jag trodde nog att det skulle bli svårare och jobbigare än det har varit, säger Nicholson.

Moderaterna har fått med sig de andra två partierna på sitt förslag om en läsgaranti.

– Det känns jättepositivt. Det är en satsning som kräver pengar, men det ger också tillbaka. Många problem i skolan skulle avhjälpas om alla hänger med.

"Ödmjuk och förvånad"

Samarbetet ska också i hög grad bygga på större delaktighet för invånarna, företagen och föreningarna. Dessutom är alla tre för valfrihet när det gäller vem eller vilka som ska utföra viss service och alternativa driftsformer till den kommunala verksamheten.

– Det behöver inte vara kommunen som bygger i alla lägen, säger Nicholson.

Ingela Nilsson Nachtweij blir nu snart kommunalråd och ordförande i kommunstyrelsen.

– Det är fantastiskt att få den rollen efter knappt tio års politiskt arbete. Jag är både ödmjuk och förvånad och tror inte att någon i mitt parti trodde det, säger hon.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt