Annons:

Motion om kameraövervakning gick igenom – attack från V:

SD:s motion om kameraövervakning gick igenom tack vare Vimmerbyalliansens stöd. Foto: Pixabay

Motion om kameraövervakning gick igenom – attack från V: "Ni skapar otrygghet"

Att Sverigedemokraterna får igenom en motion hör inte till vanligheterna. Nu har SD fått igenom sin motion om kameraövervakning – med hjälp av alliansen.
Detta trots att polisen säger att brottstatistiken är för låg i Vimmerby för att kunna få tillstånd.

Annons:

I november förra året, inte långt efter att en ung kvinna ska ha våldtagits av fyra okända män i Kungsparken, skrev Sverigedemokraterna en motion om kameraövervakning i Vimmerby till följd av brottsligheten som rådde i staden.

I motionen föreslog SD "att kommunfullmäktige i samråd med polisen beslutar att utreda möjligheter och förutsättningar för kameraövervakning" samt "att Vimmerby kommun ansöker till Länsstyrelsen om att få sätta upp kameror vid de områden där polisen anser att det behövs". 

Innan motionen nådde kommunstyrelsen togs det in remissvar från bland annat Vimmerby Handel, Fastighetsklubben och Polisen. Vimmerby Handel ställde sig positiva till kameraövervakning och Fastighetsklubben meddelade att man har en positiv grundsyn, men att kameraövervakning bör vara behovsanpassad där den gör mest verkan, som till exempel parkeringshus och offentliga trapphus. Fastighetsklubben förklarade att det var en allmän synpunkt och det inte skulle ses som att man motsätter sig kameraövervakning även på offentliga platser. 

Polisen konstaterar dock, genom lokalpolisen Håkan Karlsson, att det blir svårt att kameraövervaka Vimmerby. Han kallar det "i det närmaste omöjligt". 

Håkan Karlsson skriver i ett mejl till kommunen att det krävs betydligt fler och mer allvarliga ordningsstörningar för att det ska vara relevant med kameraövervakning. Han skriver att Länsstyrelsen behöver begära in statistik för att godkänna kameraövervakning.

"Och det räcker tyvärr inte med en våldtäkt och ett grovt rån. Min statistik säger att vi bor i en av Sveriges tryggaste kommuner och då ska man inte behöva kameror", skriver han. 

"Ni som skapar otrygghet"

Kommunstyrelsens arbetsutskott hade föreslagit avslag till motionen – men i kommunstyrelsen, där det blev votering, ändrades det och kommunstyrelsen föreslog kommunfullmäktige att bifalla motionen. Däremot föreslogs avslag för ett medborgarförslag som också ville se kameraövervakning i Vimmerby, med anledning av polisens syn på saken.

Sverigedemokraternas motion gick också igenom i fullmäktige. Utöver Sverigedemokraterna argumenterade även Moderaterna för att låta den gå igenom från talarstolen. 

– Moderaterna är positiva till trygghets- eller övervakningskameror. Vi tror inte att det förebygger brott, men har visat sig användbara när det gäller att klara upp brott. Det kan handla om vilka fordon som till exempel används vid brott. Jag vill se en ordentlig utredning där man tittar på flera olika möjligheter, därför anser jag att den dialogen som fördes i kommunstyrelsens arbetsutskott inte är tillräcklig. Vi behöver ta det ett steg till och lyssna in de remissyrkanden, från bland annat Vimmerby Handel, som kommit in. Därför yrkar jag bifall till bägge attsatserna i motionerna, säger Marie Nicholson (M).

Anneli Jakobsson (SD) berättade en personlig historia från när hon var i Thailand.

– Då blev jag brutalt rånad och nedslagen, men de fick tag i förövarna som fick sitt rättmätiga straff. Jag pratade med många i somras som känner en ökad otrygghet i somras och inbrott drabbar affärsinnehavare hårt. Vi har också haft överfall som är allvarliga, säger hon.

Varken Helen Nilsson (S) eller Lars Johansson (V) ville bifalla motionen. Vänsterpartisten Lars Johansson gick till hård attack.

– En djupare utredning, säger Marie Nicholson. Men det som står i motionen som Anneli Jakobsson har skrivit är att vi ska samråda med polisen. Svaret från polisen är tydligt, man anser inte att vi har möjligheter att få tillstånd. Svaret är inte att vi inte vill,svaret är att den brottslighet som finns inte kräver kameraövervakning. Polisens jobb är att skapa trygghet och det görs bevisligen om man tittar på statistiken. Det är ni som skapar otrygghet, sa han.

– Om du tror att vi skapar otrygghet, så ska du prata med människor, unga, gamla och vi i mitten om vad de tycker. Jag pratar om brottsligheten mot vår handel, den är allvarlig. De frågor som ställts till polisen är ingen utredning, bifaller vi motionen kan vi påbörja det arbetet, svarade Marie Nicholson.

"Tar inte människors oro på allvar"

Både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet föreslog, i enlighet med arbetsutskottets förslag, att den första attsatsen skulle anses vara besvarad och att den andra attsatsen skulle avslås.

Sverigedemokraterna drev, tillsammans med Moderaterna och övriga i alliansen, igenom motionen. S och V reserverade sig mot beslutet.

Däremot blev det avslag för medborgarförslaget.

– Är det här som är det nya ledarskapet för Vimmerby? I motionen spelar det ingen roll vad polisen sa, det ska ändå utredas mer. Nu spelar det roll, fast det är exakt samma uttalande från polisen. Det bygger inget förtroende, säger Lars Johansson (V). 

– Medborgarförslaget föreslår kameror i hela centrum, nu har vi bifallit en motion om att utreda möjligheten att ha kameror där det behövs. Här handlar det däremot om att sätta upp kameror i hela centrum. Det är tråkigt att Vänsterpartiet inte tar människors oro på allvar, säger Nicholson (M).

Eva Berglund (S) begärde också ordet i fullmäktige.

– Det är i era motiveringar det brister. I motionen brydde ni er inte om det, men nu bryr ni er om det, sa hon.

Lars Johansson (V) tog en sista replik.

– Vi bor i en av Sveriges tryggaste kommuner, det är uttalandet från polisen och finns skriftligt. Ni får det att låta som är för eller emot trygghet. Vi vet att det inte kommer sättas upp kameror om vi inte får värre brottslighet, sa han.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt