Annons:

Kommunalrådet om Itsam:

Ingela Nilsson Nachtweij (C), Tomas Peterson (M) och Helen Nilsson (S) har uttalat sig om Itsams eventuell flytt.

Kommunalrådet om Itsam: "Kommer verka för att inte skynda på"

Itsam utreder en flytt från Kisa till Linköping. Ett beslut ska tas redan i slutet av november.
– Jag kommer att verka för att inte skynda på, säger kommunalrådet Tomas Peterson (M).

Annons:

I början av oktober avslöjade Dagens Vimmerby att kommunalförbundet Itsam kan lämna Kinda kommun. Ett beslut om att utreda en flytt till Linköping, som inte är en av medlemskommunerna, ska utredas. 

På det senaste sammanträdet med kommunstyrelsen var förbundsdirektören Mathias Bly på plats och beskrev vad som händer för kommunledningen.

– Det handlade om utredningen som är beställd kring framtidens lokalisering för Itsam. Vi har diskuterat och ställt frågor. För min del anser jag att vi får avvakta utredningen och se hur vi ska hantera den, säger Tomas Peterson (M), ordförande i kommunstyrelsen.

Den 15 november ska direktionsberedningen ha möte. I direktionsberedningen ingår kommundirektörerna för medlemskommunerna. I slutet av november ska också ett beslut kring utredningen tas.

– Vi kommer bjuda in honom en gång till innan beslutet.

"Viktigast är kostnadsskälet"

Enligt kommunledningen kan det bli så servicetekniker lokaliseras på olika orter om Itsam flyttas från Kisa till Linköping.

– Det kan bli så att en anställd placeras i Linköping, men är här tre till fyra dagar i veckan, säger Tomas Peterson.

Det blivande kommunalrådet Ingela Nilsson Nachtweij (C) vill lyfta upp kostnadsfrågan.

– Jag delar bild med Tomas, men tycker att det är jätteviktigt att alla fullmäktigeförsamlingar får möjlighet att yttra sig över utredningen. Det viktigaste är kostnadsskälet och det har vi över huvud taget inte fått presenterat för oss än. Sätter du exempelvis en servicetekniker med arbetsort Linköping som ska verka i Vimmerby, så måste arbetsgivaren betala resekostnader varje dag till Vimmerby. Då kan det vara bättre med arbetsort Vimmerby, säger hon.

Vill inte skynda på

Tomas Peterson säger att han inte vill skynda på beslutet.

– Det är tänkt att tas den 29 november, men jag tror inte att det blir så. Det här behöver hanteras på ett bra sätt, jag tror det kommer dröja längre än så. Synen från kommunerna är olika, en del vill skynda på och en del vill avvakta. Jag kommer att verka för att inte skynda på, det ska vara väl förankrat och diskuterat. Jag har inte ändrat mig i min ståndpunkt.

Helen Nilsson (S) säger att hon vill avvakta utredningen.

– Det ska bli intressant att ta del av underlaget. Nu ska utredningen också göras, det ska bli en riskanalys utifrån olika aspekter och det är viktigt tycker vi, sedan får vi se hur det blir.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt