Annons:

Kommunen går mot överskott:

Kommunen går mot överskott och den gamla majoritetsbudgeten ligger fast. Kommunalråden Tomas Peterson (M) och Helen Nilsson (S) på bild.

Kommunen går mot överskott: "En bra siffra"

Ett överskott på 20,3 miljoner kronor. Det pekar den senaste prognosen mot för Vimmerby kommun.
– Med tanke på de stora investeringar vi behöver göra hade det inte varit dumt med ännu bättre överskott, säger Tomas Peterson (M).

Annons:

Krisåret 2015 kommer allt längre bort. Under 2018 har kommunen amorterat bort 50 miljoner kronor på sin skuld – och går mot ett överskott på 20,3 miljoner kronor. Kommunens ekonomi ser klart bättre ut numera.

– Det är något bättre än budget och vi ser ut att klara våra mål för året, säger Helen Nilsson (S).

Trots det kämpar fortfarande nämnderna med underskott. BUN är på väg mot drygt nio miljoner kronor sämre än budget och socialnämndens prognos pekar mot minus tre miljoner kronor.

– Det är lite sämre på kommunstyrelsen också, till stor del beroende på samhällssidan, men finansen räddar upp det. Det beror på ett lågt ränteläge, bra tillväxt på aktiemarknaden för pensionsavsättningar och en stark skattekraft, säger Tomas Peterson (M).

"En bra siffra"

Nu talar mycket för att det blir runt 20 miljoner kronor i överskott för kommunen.

– Det ska hända något mycket speciellt annars. Men det är klart, det kan ske många placeringar inom socialnämnden, det kan man inte veta. Det kan bli ett våldsamt snöoväder, men det är inget vi kan veta. Det är rätt lugnt i kommunen nu med efter valet, det tas inga stora initiativ. 

Kommunalråden är nöjda med 20 miljoner i överskott.

– Det är en bra siffra, det motsvarar två procent av skatter och statsbidrag. Sedan har Mattias (Karlsson, ekonomichef) påtalat att för att vi ska ha en långsiktig hållbarhet bör vi ligga på runt tre procent, men vi är nöjda med att vi har hållit det så här bra den här mandatperioden. Sedan hade det inte varit dumt med ännu bättre överskott med tanke på de stora investeringar vi kommer behöva göra.

Gamla budgeten ligger

Den budget som lades av den lila majoriteten, som snart har gjort sitt, ligger kvar inför 2019.

– Som det ser ut nu förändras det inget i den. Sedan är det mycket som är oklart eftersom vi inte har någon regering på plats, så vi har de pengarna vi har haft. Skulle saker och ting förändras, så kanske vi kan lyfta fram den frågan om en förändringsbudget, men just nu har vi inte den möjligheten, säger Helen Nilsson (S).

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt