Annons:

Centerpartiet: ”Kalmar läns röst väger för lätt”

Regionpolitikern Leif Larsson (C) tillsammans med partikamraten och riksdagsmannen Anders Åkesson. Foto: Privat

Centerpartiet: ”Kalmar läns röst väger för lätt”

Höghastighetsjärnvägen föreslås gå genom den västra delen av Småland. Följden blir att en rejäl satsning på Stångådalsbanan krävs. Det menar Centerpartiet och Leif Larsson. – Det är fullständigt nödvändigt, säger han.

Annons:

Sverige står inför sin kanske största infrastruktursatsning någonsin. Närmare 300 miljarder beräknas snabbjärnvägen mellan Malmö, Stockholm och Göteborg kosta.

Centerpartiet är för satsningen, men anser att den kräver satsningar på anknytande järnvägar.

– Från Kalmar län bejakar vi en höghastighetsjärnväg, men den måste ske så den kommer hela Sverige till del och får inte gå ut över annan infrastruktursatsning. Snabbjärnvägen är ett skäl att satsa ytterligare på den infrastruktur som vi har och från länet behöver vi få anslutningar till Jönköping och Linköping.

Stångådalsbanan mellan Kalmar och Linköping är nedläggningshotad. Leif Larsson vill se en satsning och en vettig anknytning till den framtida höghastighetsjärnvägen i Linköping.

– En satsning på Stångådalsbanan och Tjustbanan är fullständigt nödvändig. Den utredning som man tagit fram från Infrastrukturkansliet och Regionförbundet säger att man får en modern järnväg för tre miljarder. Det är en procent av höghastighetsjärnvägens kostnad.

”Årsanslaget måste öka”

En fara är förstås att höghastighetsjärnvägen sväljer alla medel för infrastruktursatsningar.

– Det är fruktansvärt mycket pengar. Om allt finansieras genom den nuvarande infrastrukturnivån skulle det ta hela utrymmet på en tioårsnivå. Ska satsningen genomföras måste den finansieras på ett särskilt sätt. Vi behöver få mer pengar till infrastruktur i länet och få ett större inflytande. Vi har 72 miljoner i årsanslag till våra vägar. Det måste öka till åtminstone det dubbla. Våra vägar ska ses som en del av höghastighetssystemet. Vi tycker att det regionala transportsystemet ska läggas på regionerna i stället. Då får vi mer att säga till om.

Larsson vill även se mer samarbete med grannlänen.

– Kalmar läns röst väger för lätt. Det är bara titta vad som har hänt under den senaste 20-årsperioden. Många regioner har förstärkt sitt arbete och de har fått satsningar. Vi måste samarbeta mer och riksdagsledamöterna måste engagera sig i länets framtid. Det är främst sossar och moderater som behöver ta ett större ansvar. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt