Annons:

Centern har gjort sitt val – de här tar de tyngsta uppdragen

Las Sandberg blir ordförande i socialnämnden, Ingela Nilsson Nachtweij blir ordförande, Magnus Danlid blir ordförande i Vimarhem och Peter Karlsson i barn- och utbildningsnämnden.

Centern har gjort sitt val – de här tar de tyngsta uppdragen

Valvinnaren Centerpartiet är åter vid makten i Vimmerby. Nu har partiet valt vilka som ska ha de tunga posterna i de olika nämnderna.
Och det blev få skrällar.

Annons:

Den största lågoddsaren är förstås att partiet nominerar Ingela Nilsson Nachtweij till ny ordförande i kommunstyrelsen. Hon blir även ordförande i kommunstyrelsens arbetsutskott. 

Peter Karlsson blir ordförande i barn- och utbildningsnämnden, Lars Sandberg i socialämnden och Magnus Danlid i Vimarhem. Det är idel väntade namn. Samtliga har lång erfarenhet av arbete i de olika nämnderna sedan tidigare. 

– Vi bygger en stabil bemanning. Det är viktigt och vi behöver lugn och ro och stabilitet i Vimmerbypolitiken. Alla är trygga med det här och det är en erfaren, trygg och ivrig uppställning. Det är väldigt arbetsamma människor, säger Ingela Nilsson Nachtweij. 

Hon säger att det har varit få diskussioner internt om dessa positioner. Bland annat var det definitivt dags för Peter Karlsson – som suttit i barn- och utbildningsnämnden sedan 1994.

– Det har inte varit någon hård diskussion om ordförandeposterna. När Peter uttryckte att han ville var det inget snack, han har suttit i 24 år och har lång erfarenhet. 

Få kvinnor

Däremot är det tunt med kvinnor på de tyngsta posterna. Ingela Nilsson Nachtweij blir visserligen ordförande i kommunstyrelsen, men i övrigt är det män på alla viktiga poster.

– Det är vad vi har. Processen har inneburit att alla får önska och tycka, men vi har inte kunnat ta hänsyn till allt. Vi har ansträngt oss till det yttersta, men det hade kunnat vara fler kvinnor, säger Nilsson Nachtweij.

Är det ett problem att det blir så manskoncentrerat?

– Vi lyfter fram kvinnor, men av olika anledningar har vi 30 procent kvinnor på vår lista. Det avspeglar sig här, men vi har aldrig haft en kvinnlig ordförande i kommunstyrelsen. Däremot har vi haft flera kvinnor som ordförande i de olika nämnderna, säger Marcus Jonmyren.

Nykomlingar får ansvar

Nomineringsmötet, som hölls på Vimarhem, var välbesökt och Centerpartiet ser ut att rida vidare på valframgången.

– Det är många som vill och kan, och kommer på våra gruppmöten. Det är väldigt mycket aktivitet i partiet och vi har många nya som tar plats i nämnderna, säger Nilsson Nachtweij.

Bland dem märks Mario Tesanovic, nya ersättare i miljö- och byggnadsnämnden, Sandra Carlsson, ny ledamot i socialnämnden, Angelica Gunnarsson, ny ledamot i barn- och utbildningsnämnden, och unga Maleka Hemathkil som ersättare i barn- och utbildningsnämnden. Dennis Lindström blir ledamot i barn- och utbildningsnämnden.

Christoffer Cederstrand blir ordinarie ledamot i miljö- och byggnadsnämnden, Jacob Käll blir ordinarie ledamot i kultur- och fritidsutskottet, Erik Paulsson i samhällsbyggnadsutskottet och Curt Tyrberg i socialnämnden. 

I kommunstyrelsen kommer, utöver Ingela Nilsson Nachtweij, kommer också Anna Svensson, Erik Paulsson och Bo Svensson sitta.

"Kommer leda våra möten"

Nu återkommer också demokratiberedningen tillsammans med valnämnden. Där blir Leif Larsson ordförande och Jacob Käll blir ordinarie ledamot. 

Birger Andersson blir vice ordförande i VEMAB och Peter Karlsson blir ordförande i Centerpartiets gruppstyrelse.

– Han kommer leda vår gruppmöten, men jag är gruppledare i fullmäktige. Att både leda och fördela ordet samtidigt som man är med i debatten är svårt, så det är för att avlasta mig lite, säger Nilsson Nachtweij.

Vilka som tar plats i alliansgruppen är inte helt klart.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt