Annons:

Så ser Vimmerby på Kindas hållning:

Ingela Nilsson Nachtweij (C) vill inte uttala sig om Vimmerbys hållning förrän senare idag. Foto: Simon Henriksson

Så ser Vimmerby på Kindas hållning: "Spänningar i förbundet"

Kinda, Ydre och Vimmerby är emot en flytt. Åtvidaberg, Boxholm och Ödeshög är för. Vad som händer med kommunalförbundet Itsam är oklart.
– Vi vill förskjuta beslutet, säger Ingela Nilsson Nachtweij (C), färsk ledamot i direktionen.

Annons:

På måndagen tog Kindas kommunfullmäktige ett beslut om ställningstagande i frågan kring Itsams framtid. Kinda kommer att laglighetspröva beslutet – om det nu fattas på torsdag. Flyttas Itsam från Kisa till Linköping vill Kinda upplösa och likvidera Itsam.

– Jag kommer att lyfta Kindas beslut i KSAU under tisdagen. Det är viktigt med samsyn, det här är inte en partipolitisk hållning, säger Ingela Nilsson Nachtweij (C), som ersätter Tomas Peterson (M) i Itsams direktion med omedelbar verkan.

Kommer Vimmerby kommun att ha en officiell hållning efter tisdagens arbetsutskott?

– Det vet jag inte. Men jag vill ha ett besked med mig på torsdag. Jag åker inte dit på eget mandat, jag är där för att representera Vimmerby kommun.

Hur ser du på Kindas ställningstagande?

– Det är fullt förståeligt. Det är 45 arbetsplatser i Kisa det handlar om, det är där hela förbundet startade. Det är klart att de är besvikna. De känner inte att de har fått det här förklarat eller motiverat för sig heller. 

Kan Itsam krackelera om exempelvis Kinda skulle välja att lämna?

– Ja, så kan det bli. Det är spänningar i förbundet och det är olyckligt.

"Alternativ finns alltid"

Men om Vimmerby vill göra som Kinda, avveckla Itsam vid ett flyttbeslut, vill Ingela Nilsson Nachtweij inte uttala sig om på sen måndagskväll.

– Nej, det kan jag inte säga. Kinda, Ydre och Vimmerby planerar att gemensamt gå ut med något och hur vi ställer oss ska vi prata om i morgon (läs: i dag). 

Vad finns det för alternativ till Itsam?

– Alternativ finns alltid, men det behöver utredas. Det är minst lika viktigt att utreda det som en utredning om likvidation. Det har ju pratats om utlokalisering också, men det vet vi inte heller något om. Vi har inte fått det tydligt heller. Först och främst måste Itsams uppdrag definieras känner vi.

Trots att beslutet bara är ett par dagar bort finns det hopp om att få det uppskjutet, säger Nilsson Nachtweij.

– Varför är det så bråttom? Det är jätteviktigt att alla fullmäktigeförsamlingar får yttra sig först. Vi måste kunna hänga med i motiveringarna. Vi får inte tydliga skäl till varför det är så viktigt. Man säger att det handlar om kompetensförsörjning, men man söker inte ens tjänster. De kan inte förklara tydligt för oss vilken kompetens som saknas och hur den ska rekryteras där det är ännu mer konkurrens om IT-jobben.

Hur ska ni hinna stoppa det här?

– Vi får prata med Elisabeth Edlund (ordförande i Itsams direktion) och förklara hur vi ser på det. Det står 3-3 i direktionen och det vi funderar på är hur man kan förskjuta beslutet. Vi får återkomma till det.

Hur Helen Nilsson (S) ser på Kindas ställningstagande kan du läsa här.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt