Annons:

  • Här är politikernas nya löner – så stor blir höjningen

    Att sitta i kommunfullmäktige ger höjt arvode under 2019. Foto: Ossian Mathiasson

  • Här är politikernas nya löner – så stor blir höjningen

    Ingela Nilsson Nachtweij kommer att tjäna mer än vad de tidigare kommunalråden gjorde.

Här är politikernas nya löner – så stor blir höjningen

Kommunpolitikerna i Vimmerby får höjd lön nästa år. Arvodena räknas upp med 2,2 procent.
Det ger Ingela Nilsson Nachtweij drygt 1 300 kronor mer i månaden än vad Helen Nilsson och Tomas Peterson har haft.

Annons:

Det ger Ingela Nilsson Nachtweij (C), som snart tillträder som kommunalråd, en månadslön på 60 188 kronor. Åslönen landar på drygt 706 000 kronor och är 90 procent av vad en riksdagsledamot tjänar.

En enig kommunstyrelse fattade beslut om samtliga justeringar av de politiska arvodena för 2019 på det senaste sammanträdet. 

Uppräkningen på 2,2 procent följer riksdagsledamöternas grundarvode. Utöver det sker även några kommunala justeringar i Vimmerby. Uppdraget som vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden räknas in i uppdraget som vice ordförande i kommunstyrelsen. Uppdragen tas av Marie Nicholson (M) och ger henne ett arvode på 48 168 kronor i månaden. 

– Det innebär att det blir samma totalkostnad som tidigare, men det blir också en mycket större andel till oppositionen än tidigare, säger Ingela Nilsson Nachtweij (C).

Sänkt lön för Nilsson

Ola Gustafsson (KD) får en månadslön på 43 350 kronor och för det ska han vara ordförande i de två nya utskotten inom kommunstyrelsen – kultur- och fritidsutskottet samt samhällsbyggnadsutskottet – och i det kommunala bolaget Vimmerby Energi- och Miljö AB. 

Helen Nilsson (S), som fungerat som kommunalråd och vice ordförande i kommunstyrelsen den gångna mandatperioden, blir oppositionsråd och får en månadslön på 30 100 kronor. Hon har 50 procent av kommunalrådets arvode. 

Ordförande i de två stora nämnderna – socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden – får ett arvode på 24 000 kronor i månaden. De båda uppdragen är på 40 procent. Uppdragen kommer att innehas av Lars Sandberg (C) respektive Peter Karlsson (C). 

Vice ordförande i kultur- och fritidsutskottet samt samhällsbyggnadsutskottet får ett årsarvode på knappt 94 000 kronor. Oppositionsrådet i barn- och utbildningsnämnden får drygt 115 000 kronor i årsarvode nästa år. Det gäller även oppositionsrådet i socialnämnden. 

Ordföranden i kommunfullmäktige, centerpartisten Leif Larsson, får en femtedel av kommunalrådet och det ger honom drygt 144 000 kronor nästa år. Gudrun Brunegård (KD), 1:e vice ordförande, får hälften av det. Lennart Nygren (S), som är 2:e vice ordförande, får en tredjedel av årsarvodet till ordföranden. 

Ordentlig höjning för KF-ledamöterna

De politiker som inte har några fasta arvoden får höjt timarvode. Ett sammanträde på sex timmar eller mer kan maximalt ge 1 729 kronor.

Procentuellt sett ökar arvodet för kommunfullmäktigeledamöterna ordentligt. Tidigare har en ledamot fått 100 kronor för ett sammanträde – oavsett hur många timmar det har handlat om. Nu höjs den ersättningen till 500 kronor.

– Det finns också en specifierad uppdragsbeskrivning kring vad varje presidie har för uppgifter. Sedan tittar vi på all inclusive-ersättningarna också, vad som ingår i det, säger Nilsson Nachtweij. 

Inget parti hade någon avvikande uppfattning.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt