Annons:

Vänsterpartiet vill ställa högre krav för partistödet

Vänsterpartiet vill förändra förutsättningarna för att få partistöd. Det skriver partiet i en motion.

Annons:

"Ett parti ska självklart visa sina väljare respekt. Ett parti ska inte belönas ekonomiskt när man sviker sina väljares förtroende genom att lämna ett eller flera mandat obesatt under ett eller flera kommunfullmäktigemöten. Kan ordinarie ledamot inte närvara har samtliga partier ersättare att kalla in och arbetet i fullmäktige borde vara prioriterat för alla", skriver Vänsterpartiet i motionen. 

Vänsterpartiet menar att det är på "väldigt få platser i samhället man får betalt om man uteblir från tjänstegöring. Därför är det rimligt att partistödet förändras så att mandatstödet utbetalas i förhållande till hur platserna i fullmäktige faktiskt fylls". 

Enligt Vänsterpartiet finns det inget i kommunallagen som hindrar en kommun från att bara betala ut partistöd om särskilda villkor uppfylls.

Två förslag till KF

Vänsterpartiet skriver att det till exempel går att utforma så att det totala mandatstödet delas på antalet mandat och möten under året. 

"I dagsläget skulle det innebära 837 kronor per fyllt mandat och fullmäktigemöte i mandatstöd. Grundstödet skulle inte påverkas av detta. I det fall förtroendet inte uppfylls, spar förslaget pengar, som kan användas till andra ändamål. Till exempel kan de fördelas som extra bidrag till pensionärsorganisationerna i Vimmerby kommun, till förmån för deras sociala arbete", skriver V. 

Vänsterpartiet föreslår nu kommunfullmäktige att 90 procent av partistödet som utgör mandatstöd ska betalas ut i förhållande till hur fullmäktigeplatserna faktiskt fylls samt att mandat anses användas när ordinarie och/eller ersättare tjänstgör helt eller delvis vid ett specifikt fullmäktige.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt