Annons:

Votering om politikerlöner i fullmäktige – lägre arvoden nedröstat

Det blev votering om lägre arvoden till politikerna, men det röstades ned. Foto: Simon Henriksson

Votering om politikerlöner i fullmäktige – lägre arvoden nedröstat

Det blir inga förändringar gentemot förslaget om de nya arvodena till förtroendevalda i kommunstyrelsen. Vänsterpartiet opponerade sig – men blev överkörda i voteringen.

Annons:

Samtliga partier har varit överens om hur de politiska arvodena ska justeras upp utom Vänsterpartiet, som öppet visat sin avvikande åsikt. Vänsterpartiet vill sänka arvodet från dagens 90 procent av en riksdagsledamots arvode till 80 procent. Dessutom vill partiet att tjänstgöringsgraden för vice ordförande sänks från 80 till 50 procent.

– Det var mycket konflikter för fyra år sedan och då var det en skandal med ändrade spelregler, enligt Centerpartiet. Därför går en stor del av kritiken till just Centerpartiet, säger Lars Johansson (V).

Han syftade främst på Centerpartiets hårda kritik mot att ha två kommunalråd.

– Kommunalråd var en diskussion då inom oppositionen överlag. Att vice ordförande höjdes från 25 till 100 procent slog både Centerpartiet och Kristdemokraterna på stora trumman om. Nu vill man sänka vice till 80 procent, men det ska jämföras med att det var 25 procent tidigare. 50 procents tjänstgöringsgrad räcker gott. 

Kross i voteringen

Han förklarade också att Vänsterpartiet vill sänka klyftorna i samhället rent generellt och menade att lönerna inom politiken har skenat de senaste åren. 

– Vi måste minska klyftorna generellt och det gäller oss politiker också. Alla, tror jag verkligen, är här för att de brinner för någonting, för att de vill göra Vimmerby bättre och att vara politiker ska inte vara en karriär. Här finns det också en jättebra chans att spara närmare en miljon kronor, säger Lars Johansson.

Votering begärdes av Vänsterpartiet, men det blev en förkrossande seger för kommunstyrelsens förslag. Endast de fem vänsterpartisterna röstade mot förslaget. Voteringen slutade 44-5. 

"Samma totalkostnad"

Uppräkningen innebär att arvodena höjs med 2,2 procent under nästa år. 

Det gör att Ingela Nilsson Nachtweij (C) får en månadslön på 60 188 kronor, vilket är 1 300 kronor mer i månaden än vad Helen Nilsson (S) och Tomas Peterson (M) har haft.

– Det innebär att det blir samma totalkostnad som tidigare, men det blir också en mycket större andel till oppositionen än tidigare, har Ingela Nilsson Nachtweij (C) sagt tidigare.

Helen Nilsson (S) får en månadslön på 30 100 kronor för att vara oppositionsråd och Marie Nicholson (M), som blir vice ordförande, får en månadslön på 48 168 kronor.

Här kan du läsa mer om vad de uppräknade arvodena innebär.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt