Annons:

JUST NU: V SLÄPPER FRAM STEFAN LÖFVEN – MED HOT OM MISSTREOENDE

Jonas Sjöstedt meddelade i dag att Vänsterpartiet kommer att släppa fram Stefan Löfven i fredagens statsministeromröstning. Fotograf: Jessica Segerberg

JUST NU: V SLÄPPER FRAM STEFAN LÖFVEN – MED HOT OM MISSTREOENDE

Vänsterpartiet och Jonas Sjöstedt har kommit med sitt besked. Man kommer att släppa fram Stefan Löfven (S) som statsminister vid omröstningen på fredag. Men det görs med hot om misstroende.

Annons:

Det var i måndags som det stod klart att Socialdemokraterna hittat en överenskommelse med Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna som skulle kunna göra Stefan Löfven till statsminister under den här mandatperioden.

I det läget sade dock Vänsterpartiet nej till att släppa fram Stefan Löfven. Den stora anledningen till det var en klausul i S-MP-C-L-uppgörelsen som angav att V inte skulle ges politiskt inflytande under mandatperioden.

Ger klartecken efter samtal

Men efter ytterligare en talmansrunda i dag gav Jonas Sjöstedt grönt, eller åtminstone gult, ljus för Stefan Löfven.

– Jag har under gårdagen haft samtal med Stefan Löfven. Vi har kommit överens på ett antal punkter. Klausulen om att V inte ska ges inflytelse är i praktiken tillintetgjord. Vänsterpartiet kommer ha ett politiskt inflytande under kommande mandatperiod. Stefan Löfven har också lovat att om han får bilda regering kommer han försvara de jämlikhetsreformer Vänsterpartiet fick igenom förra mandatperioden, sa Jonas Sjöstedt på dagens presskonferens.

Samtidigt kritiserade Sjöstedt flera av de 73 punkter som S-MP-C-L kommit överens om – och som V inte ska ha inflytande i.

– Jag och Vänsterpartiet har begärt att delarna om marknadshyror och urholkad arbetsrätt ska lyftas ur överenskommelsen. På det har vi fått ett blankt nej som svar. Centralt i Vänsterpartiets interna diskussioner är också det större politiska läget, vilka alternativ som finns. Vänsterpartiet är i sitt hjärta ett antirasistiskt parti, säger Jonas Sjöstedt.

Hot om misstroende

Han meddelar sedan att V kommer att avstå i statsministeromröstningen. Det innebär att man kommer trycka på gul knapp och släppa fram Stefan Löfven. Men man gör det med hot om misstroende.

– Vi avstår med ett misstroendelöfte. Misstroendelöftet innebär att det blir en mandatperiod där han måste respektera våra röda linjer. Om regeringen lägger fram förslag om marknadshyror eller inskränkningar i arbetsrätt kommer Vänsterparetiet rösta för ett misstroende mot Stefan Löfven. Misstroendelöftet innebär att om de lägger fram förslagen skarpt på riksdagen då kommer det bli stopp.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt