Annons:

Ordföranden vill att Vimarhem bygger på Uven:

Nye ordföranden Magnus Danlid vill att Vimarhem bebygger den centrala tomten. Foto: Jakob Karlsson

Ordföranden vill att Vimarhem bygger på Uven: "Ska vara offensiva"

Vimarhem ska själva bygga på den centrala tomten Uven 7 i Vimmerby. Det anser ordföranden Magnus Danlid (C).
– Jag tycker att vi ska vara offensiva, säger han.

Annons:

Turerna kring Vimarhems tomt Uven 7, som ligger vid kyrkan i centrala Vimmerby, har varit många. Först fattade kommunstyrelsen beslut om att låta det lokala företaget Storebrolyan AB köpa tomten och bebygga den.

Ett upplägg som totalsågades av Vimarhem, som skrev att "den enda vinnaren som vi ser det är fastighetsköparen" och menade att tomten skulle kunna säljas för mellan 2,5-3 miljoner kronor.

Den nya kommunledningen har dragit tillbaka det beslutet och önskar att tomten ska ut på öppna marknaden. Magnus Danlid (C) som tagit över ordförandeposten i Vimarhem efter Michael Svensson (S) vill dock att Vimarhem själva ska bygga på tomten.

– Uven är en knäckfråga. Vi ska ha en dialog i februari och ett första resonemang kring Uven och vem som ska göra vad. Kommunledningen har inte tyckt att det har fungerat optimalt och det har inte vi heller tyckt. Det är viktigt att vi kommer till samsyn i frågan, säger Magnus Danlid. 

Köpt tomten i två omgångar

Vimarhem har köpt tomten i två omgångar och planen har varit att den ska bebyggas av det kommunala bostadsbolaget. 

– Vi har köpt två fastigheter för att kunna bebygga den. Jag tycker också att Vimarhem kan bebygga den. Det är en bra tomt och jag vill resonera med kommunledningen om det. Min idé och tanke är att vi ska fortsätta bygga i Vimmerby. Pistolsmeden är inte det sista. Tittar vi 30 år tillbaka så har Vimarhem aldrig haft kraft att bygga så här mycket tidigare. Vi har många möjligheter nu som vi inte har haft tidigare när vi har byggt. Det handlar om ränteläget, uthyrningsläget och hur det ser ut bokföringsteknisk med att kunna skriva upp fastigheter. Jag ser att det här skulle vara möjligt, säger Danlid och fortsätter:

– Jag ska ta det i VKF (kommunens förvaltningsbolag) och i styrelsen. Jag vet att kommunen äger andra tomter. Jag tycker att vi ska ha en offensiv inställning. En central tomt ska användas så optimalt som möjligt och byggas så att vi nyttjar den så väl som möjligt.

Magnus Danlid vill även att relationen mellan VKF och Vimarhem förbättras.

– Vi behöver ha en enad front och ha förståelse för varandras uppfattningar. Det måste gå i linje med både bolagets och ägarens intresse och det måste vara sanktionerat i kommunledningen. Det kommer en ny vd tillsammans med kommunledningen att ha ett ansvar för.

"Respekt för lånesituationen"

Exakt hur många hyresrätter det skulle kunna bli på Uven är för tidigt att säga.

– Vi bygger 33 lägenheter på Pistolsmeden och därefter måste vi börja jobba med nästa projekt. Jag har respekt för lånesituationen, men jag tycker som alla mina företrädare att vi är ett bolag som inte bara ska se vad vi har och förvalta det. Jag hoppas en ny vd har samma idé. Vi måste ha en beredskap för hur vi hanterar framtida byggnation. Ska man bygga kan man inte komma samma vecka, det måste ske många år tidigare. Någon siffra kan jag inte säga, men det är viktigt att det blir tillgängligshetsanpassat.

Inte heller när det skulle kunna bli verklighet av ett bygge på Uven går att säga.

– Under de här 30 åren är det nära på tio lägenheter i snitt som har byggts varje år. Min vision är – utan att veta vad vd kommer säga – att bygga i snitt tio nya bostäder de kommande åtta-tio åren. Pistolsmeden blir den här mandatperioden, men vi kan inte stanna där. Jag tror att det kan bli 40 nya lägenheter den här mandatperioden.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt