Annons:

SD:

SD:s Martin Kirchberg menar att majoriteten i Region Kalmar län ägnar sig åt fake news. Foto: Pressbild

SD: "Majoriteten ägnar sig åt fake news"

Det är inte sant att det är första året med förlust i Region Kalmar län. Det menar Sverigedemokraterna, som kallar majoritetens presentation för "fake news".
– De verkar inte ha varken vilja eller planering för att hejda utflödet, säger Sverigedemokraternas regionråd Martin Kirchberg.

Annons:

Resultatet för Region Kalmar län blev minus 95 miljoner 2018. Det är första gången sedan 2004 som Region Kalmar län, tidigare Landstinget, uppvisar ett negativt resultat.

Det är en avvikelse mot budget på 246 miljoner eller 375 miljoner, när landstingets förvaltningar räknas samman.

Sverigedemokraterna menar dock att det handlar om "fake news".

"Regionen offentliggjorde idag bokslutet för 2018 i ett pressmeddelande. Ännu ett år fortsätter förlusten i verksamheterna att öka och landar 2018 på hela 375 mnkr. År efter år förbrukar förvaltningarna mer än vad plånboken tillåter. Alltsedan 2012 har verksamheten gått med underskott, som dessutom har ökat varje år, utan undantag. 2012 var förlusten 82 mnkr, sedan har det bit för bit ökat till 224 mnkr år 2017, för att nu plötsligt öka med ytterligare 150 miljoner till ett underskott på 375 mnkr", skriver SD i ett pressmeddelande.

– Kostnaderna för till exempel hyrbemanning skenar och majoriteten har inte kontroll. De verkar inte ha varken vilja eller planering för att hejda utflödet, säger Sverigedemokraternas regionråd Martin Kirchberg.

"Förlitar sig på tur"

Enligt SD har bokföringsteknik räddat resultatet varje år genom att värdet på pensionskapitalet ökat i takt med börsens uppgång. 

"Varje år har också majoriteten skrutit att man minsann visar ett positivt resultat, trots att verksamheten i själva verket går med större och större förluster", skriver partiet.

– Att hoppas att en börsuppgång ska rädda resultatet på sista raden innebär att majoriteten förlitar sig på tur, säger Martin Kirchberg.

Sverigedemokraterna skriver att man har föreslagit en rad åtgärder, exempelvis neddragningar i administrationen, satsningar på arbetsmiljö, villkor och löner för fast anställda och en aktiv rekrytering bland de 100-tals färdigutbildade svenska läkarstudenter som på egen bekostnad studerar vid godkända universitet i Europa.

– Majoriteten har tyvärr inte velat ta till sig och ens pröva våra förslag till lösningar. Jag är inte ett dugg förvånad att förlusten fortsätter att öka

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt