Annons:

  • Oppositionen starkt kritisk till beslutet:

    Malin Sjölander (M) är tillsammans med övriga oppositionen kritisk till beslutet.

  • Oppositionen starkt kritisk till beslutet:

    Gudrun Brunegård är likt Malin Sjölander mycket kritisk.

Oppositionen starkt kritisk till beslutet: "Sorgligt"

En samlad opposition från vänster till höger gick samman mot regionmajoriteten i frågan om intensivvårdsavdelningen på Oskarshamns sjukhus. Det hjälpte inte.
– Det är sorgligt, säger Gudrun Brunegård (KD).

Annons:

På det extrainsatta regionfullmäktigesammanträdet tog majoriteten, med S, C och L, beslut om att lägga ned intensivvårdsavdelningen på Oskarshamns sjukhus. Patienter med intensivvårdsbehov ska i framtiden i stället föras till Kalmar eller Västervik. 

Ett beslut som hela oppositionen, med V, M, KD och SD, är helt emot. Oppositionen ville se en återremiss men röstsiffrorna i voteringen blev 36-30 till majoriteten.

– Som förtroendevald är det vår skyldighet att ställa jobbiga frågor, att vända och vrida på fakta och underlag. Att prata med medarbetare och medborgare. Vill man inte det ska man inte vara förtroendevald. Jag uppmanar majoriteten i region Kalmar län att visa lite mod. Mod att träffa de som bor i och kring Oskarshamn och samtala om sjukhusets framtid, mod att träffa de medarbetare som inte känner sig lyssnade på och hitta en gemensam väg framåt. Därför yrkade vi på ännu en återremiss så att vi kan vara trygga med att vi fattar ett väl underbyggt och förankrat beslut, säger Malin Sjölander (M) i ett gemensamt pressmeddelande från Moderaterna och Kristdemokraterna.

– Det är sorgligt att Länsunionen (S, C, L) med röstsiffrorna 36 mot 30 nu har beslutat att lägga ned IVA i Oskarshamn. Sorgligt både för den forcerade och rumphuggna demokratiska processen, och för att man inte velat ta till sig viktiga synpunkter från personalen. Sorgligast av allt är den tystnadskultur som sprider sig i regionen, och som gör att medarbetare känner att det läggs sordin på vad de får säga och till vem, säger Gudrun Brunegård (KD).

"Processen meningslös"

Sverigedemokraterna skriver i ett pressmeddelande att man djupt beklagar beslutet, som de menar utarmar intensivvårdskompetensen på sjukhuset.

– De har gjort processen med återremiss i det närmaste meningslös. Detta är ett tecken på maktfullkomlighet och arrogans, säger Michael Erlandsson, SD-ledamot i regionfullmäktige.

Sverigedemokraterna vill ge regiondirektören i uppdrag att tillsammans med hälso- och sjukvårdsdirektören utreda vad som krävs för att vidmakthålla och vidareutveckla IVA vid Oskarshamns sjukhus och nå kreativa lösningar.

– Det handlar inte bara om IVA-platserna utan även om sjukhusets attraktivitet både som arbetsplats och vårdinrättning, säger Sverigedemokraternas regionråd Martin Kirchberg. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt