Annons:

INN har tagit över makten – ”Vi måste titta på varenda tjänst”

Ingela Nilsson Nachtweij (C) är Vimmerbys första kvinna på posten som ordförande i kommunstyrelsen. Foto: Jakob Karlsson

INN har tagit över makten – ”Vi måste titta på varenda tjänst”

Efter en turbulent mandatperiod gjorde Centerpartiet ett kanonval i Vimmerby – och Ingela Nilsson Nachtweij blev nytt kommunalråd vid årsskiftet. I en lång intervju med DV ger hon sin syn på skattetrycket, IT-frågan och Vimmerbys framtid.
– Det är precis lika illa i nämnderna som för fyra år sedan, säger hon.

Annons:

”Färdigstädat”.

Så har Tomas Peterson skrivit på den lilla skylten utanför kommunalrådets kontor i stadshuset. Det är den 28 december och de hundratals papper som brukade ligga på skrivbordet har skyfflats undan och den tillknycklade Pippi-kassen som hängde på väggen – stadshuset i Vimmerby är inte Moderna Muséet – har tagits ned.

Nilsson Nachtweij har med sig två tavlor med Vimmerbymotiv som hennes talangfulla syster målat. Det säger förstås ingenting om det framtida politiska resultatet, men ett mer hemtrevligt kontor kommer Nilsson Nachtweij ha än sina föregångare.

”Ser att det är en vision”

Hon ser ut att trivas när hon slår sig ned vid det blanka skrivbordet. Det är nya tider nu, nya beslut som ska fattas, nya konflikter som ska hanteras och nya löften som ska infrias.

Centerpartiet gick till val på att skapa Sveriges bästa landsbygdskommun. Ett smidigt mål eftersom det aldrig kommer kunna utvärderas.

– Jag tror inte det går att mäta, jag ser att det är en vision. Jag tänker att det är så man ska uppfatta Vimmerby, att det är en palett av saker. Det handlar framförallt om att vi ska ha en god service i hela kommunen, från torget och till Gullringen. Jag var drivande i att stötta simhallen i Gullringen före jul och det är en sak som är en del av det här.

Varför ska man ha ett mål som inte går att mäta?

– Jag ser det som visionen långt där framme och att det ska inrymmas en känsla i hela kommunen.

Du använder ofta kommunens ledord ”ansvar, mod och fantasi. Vad betyder de för dig?

– De togs fram i ett visionsarbete som gjordes med politiker och tjänstemän för länge sedan, och när man involverar många människor leder det till bra saker. Med ansvar tänker jag på ansvar för sin kommun, sig själv och för varandra. För kommunen handlar det om budget och att ta ansvar för samarbete i näringslivet och i civilsamhället. Modet krävs för att komma framåt och fantasin för att utvecklas. Jag tycker att ledorden håller.

Upplever du att kommunen jobbar enligt ledorden?

– Jag tror att det kan utvecklas, men det kan det alltid göra. Modet är koppat till tillit för att utvecklas och det viktigaste i mitt uppdrag är att öka attraktionskraften i Vimmerby, det är det förtroende som jag har fått. Fantasi. Historien talar för att det funnits väldigt fantasifulla människor i Vimmerby, det är en kultur vi ska bygga vidare på.

”Precis lika illa”

Man kan anklaga den förra majoriteten för mycket, men knappast för att den saknade mod. Lägga ned sex enheter utan att prata med någon berörd? Vi kör! Minska kulturutbudet för de minsta? JA! Ta bort matserveringen på äldreboenden? Låt gå.

Hårt pressad av en havererad budgetprocess och svårt ekonomiskt läge lade Socialdemokraterna och Moderaterna fram det ena drastiska förslaget efter det andra. Ett extraval, med Centerpartiet som högljudd motståndare, räddade skolorna – men 2018 har Vimmerby fortfarande Smålands högsta skatt och nya underskott hos nämnderna.

– Jag delar inte bild med Helen (Nilsson) och tycker inte att de lyckats med driftsekonomin, det är precis lika illa i nämnderna som för fyra år sedan och budgetdisciplinen är eftersatt. Man kan diskutera om det är rätt ram, men det måste göras mer. Det vi kommer göra är att bredda budgetberedningen och att alla måste hålla budget. Det är inte rimligt att Vimmerby har Smålands högsta skatt och det måste vi ta konsekvenserna av. Vi måste till botten med det faktumet, många kommuner har svårare geografi men klarar det med lägre skatt,

Har politiken varit för snäll eller för feg?

– Under de två sista åren har det varit ett spretigt ledarskap eftersom S och M inte har pratat ihop sig. Det kommer vi i Centern ta ansvar för eftersom vi har de största ordförandeposterna och kommer ta ett tydligt ledarskap. Det ska vara politiken som styr och leder fram till beslut och sedan får tjänstemännen verkställa. Vi måste ha bra underlag och flera alternativ.

”Så kan man inte bete sig”

Centerpartiet gick till val på ett lyssnande ledarskap och ökad medborgardialog.

– Vi har lovat det och mötesplatserna kommer att användas mycket mer frekvent för att stämma av frågor tidigt i processen. Vi måste vara transparenta och få med oss merparten i processen, vi kan inte ha det som i folkomröstningen. Det var katastrofdåligt, det var inte underbyggt, det var inte förankrat, det bara kastades fram. Så kan man inte bete sig i en demokrati. Vi måste ha mycket bättre metoder.

Även om man involverar fler tidigt, tror du reaktionen på ett impopulärt beslut blir annorlunda?

– Det förväntar jag mig inte, människor reagerar på politiska beslut. Det är naturligt och det ska man ha respekt för i en demokrati, det leder till bättre beslut.

Tror du ni får ett annat mottagande än förra majoriteten när det gäller era besparingar?

– Det är klart att det blir en utmaning, men den processen har vi inlett och jag tror att insikten om att kommunen inte kan vara allt för alla överallt måste finnas. Föreningar, kommunen och medborgare måste samarbeta mycket mer. Det tror jag leder till en budget som håller där vi vågar prioritera och tar bort en del som vi inte behöver göra.

Saknas det krisinsikt i Vimmerby?

– Jag hör att ekonomichefen uttrycker att det saknas budgetdisciplin och den bilden delar jag. I opposition levererade vi en del besparingsförslag som man inte tagit tag i. Vi är i majoritet nu och vi har höga ambitioner.

Har kommunen för många anställda?

– Sannolikt, men jag kan inte gå in i detalj och säga att den och den och den är överflödig, utan det är en helhet, och vi måste titta på varenda tjänst. Vi måste in och rota mer i den miljard vi har.

Är hela organisationen för frikostig?

– Jag tror inte att det är speciellt mycket luft i skolan, förskolan eller äldreomsorgen. Det är riktigt viktiga verksamheter i kommunen och inget tyder på att vi är dyra där. Vi kanske måste titta mer på samarbete för att få effektivare verksamhet, det kostar mycket med små grupper och därför har landsbygdskommuner högre skatt. Jag blir provocerad när jag läser att Stockholm har fem kronor lägre skatt än vad vi har.

Vad kan Vimmerby komma ned till?

– Jag spekulerar inte i det, vi kan inte lova en sänkning de närmaste åren, men vi kommer att jobba för det. Vi ska inte vara högst.

”Ska bli så roligt”

Hon lämnade kommunstyrelsen 2013 för att ta sikte på kommunalrådsposten. Det gick inte i valet 2014, men en historiskt turbulent mandatperiod senare blev Centerpartiet i Vimmerby hela Sveriges mest väntade valvinnare.

Vimmerbypolitiken har både förändrats i grunden samtidigt som allt återgått till det vanliga: med centerpartister på de tyngsta posterna.

–  Det kommer bli mycket arbete, men det ska bli så roligt att jobba med det här laget. Uppdraget innehåller en mångfald av sysslor och jag har förberett mig väl.

Ni var offensiva i opposition. Medför det extra press?

– Ja det är klart, jag har ju lovat saker och vill hålla det jag har lovat.

Fakta

Bonusfrågor: 

Ska Vimmerby lämna Itsam?

– Jag tycker att vi ska markera att det inte är okej hur Itsam sköts och vi kommer initiera en utredning för Vimmerbys framtid IT. Vi måste planera för Plan B om Itsam inte håller efter beslutet om att flytta kontoret. Vi har agerat i frågan om Itsam vid flera tidigare tillfällen, men ingenting har hänt. 2016 fanns förslag på en ny förbundsordning, men sedan avstannade hela processen. Det är mycket som behöver göras. Jag ser att det är dyrt och vi behöver titta på det här, det har jag tjatat om sedan skolnedläggningsdebatten. Vi behöver ta makten över vår IT. Utredningen kommer visa vad vi kan och behöver göra.

Ska Vimmerby bygga en multiarena under mandatperioden?
– Jag ser fram emot förstudien som kommer i februari-mars. Föreningsalliansen är ute och pratar med företag och kommunen ska göra sin del och utreda sitt behov av idrottslokaler och driftkostnaderna. Det ska bli otroligt spännande att se vad arbetsgruppen kommer fram till. Svaret beror på utredningen och finansieringen, hur mycket företagen ställer upp med och en rimlig bild av driften, projektet kräver stort samarbete.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt