Annons:

Profilerad S-politiker lämnar:

Den profilerade socialdemokraten Michael Svensson lämnar politiken omgående.

Profilerad S-politiker lämnar: "Inte min politik som förs"

Den profilerade socialdemokraten Michael Svensson, tidigare ordförande i Vimarhem, lämnar politiken med omedelbar verkan. Socialdemokraterna för inte hans politik, menar han.
– Jag känner inte igen mig i politiken, säger han.

Annons:

Michael Svensson har varit aktiv i kommunpolitiken sedan början av 2000-talet. Under den gångna mandatperioden innehade han också den viktiga posten som ordförande i det kommunala bostadsbolaget Vimarhem.

Under den senare delen av mandatperioden riktades det kritik mot Vimarhem. Först beställdes en granskningsrapport av bolaget och sedan offentliggjordes det att Jan Erixon fick ett långt avgångsvederlag för att sluta som vd i Vimarhem.

Nu har socialdemokraten bestämt sig för att lämna politiken helt och hållet. Han öppnade för det i en intervju med Dagens Vimmerby i december förra året.

– Jag har bestämt mig nu och lämnar fullmäktige. Jag har lämnat in mitt entledigande och meddelat gruppledaren (Lennart Nygren). Jag har inte fått några reaktioner på det än, säger Michael Svensson.

Varför lämnar du?

– Jag känner inte igen mig i politiken och då får någon annan ta vid. Det är bättre att det blir så.

Vad är det du inte känner igen dig?

– Jag har varit ordförande i ett bolag som man har försökt styra på ett visst sätt. Vi, jag och tidigare vd:n bland annat, har haft en annan åsikt än kommunledningen i viktiga frågor och då känner jag att det blir ohållbart för mig att stanna kvar. Det är bättre att jag lämnar det här och gör annat. Det är inte min politik som förs.

Beror ditt avhopp till största del på situationen kring Vimarhem?

– Det handlar om hur man har skött ägardirektiven, det är mycket det som det handlar om. Man har tryckt på i vissa frågor och det har gått stick i stäv mot vad vi har ansett.

Handlar ditt beslut något om kritiken som har varit kring granskningsrapporten och avgångsvederlaget för Jan Erixon?

– Det kan jag inte kommentera så, men det har varit mycket kring Vimarhem hela mandatperioden. Först var det fiberfrågan, sedan upphandlingar och så det här med Jan. Det har alltid varit något.

Ska ägna sig åt matlagning

Michael Svensson ska nu försöka göra annat med sin tid.

– Jag kommer ägna mig mycket åt matlagning som jag gjorde innan jag gick in i politiken. Jag gillar att laga mat och sådär.

Han kommer att stanna kvar som medlem i partiet.

– Jag känner ingen bitterhet mot mitt parti, det kan jag inte säga. 

Kan du tänka dig att återvända till politiken?

– Inte som det känns just nu. Det känns ganska skönt det här.

Michael Svensson var ordförande för Vimarhem förra mandatperioden. Daniel Nestor, ordförande för S i Vimmerby, har sagt att det inte är säkert att det hade funnits en majoritet för Michael Svensson om han själv velat fortsätta.

Aritkeln har uppdaterats.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt