Annons:

Sahlin om skolbeslutet: ”Vi är tillbaka på ruta ett”

Förvaltningschefen Birgitha Sahlin i en lång intervju om hur hon ser på beslutet att rädda de två skolorna och förskolan. Foto: Vimmerby kommun

Sahlin om skolbeslutet: ”Vi är tillbaka på ruta ett”

Efter majoritetens vändning börjar budgetprocessen 2016 delvis om från början igen. Nu måste 6,8 miljoner hittas på andra ställen. – Det känns som att vi är tillbaka på ruta ett, säger förvaltningschefen Birgitha Sahlin.

Annons:

Förvaltningschefen Birgitha Sahlin blev inte förvånad över att den politiska majoriteten valde att behålla skolorna i Gullringen och Djursdala samt förskolan i Pelarne.

–  Det har stått och pendlat fram och tillbaka. Politik är politik och det är de som har rätt att fatta beslut om hur medlen ska fördelas. Resultatet i folkomröstningen var väldigt tydligt och politikerna valde att respektera det. Jag är däremot förvånad över det stora valdeltagandet, men oppositionssidan har varit väldigt aktiva och duktiga på att bedriva sin kampanj. De har varit aktiva och skrivit debattartiklar och annonserat. Jag tycker att de har varit proffsiga.

Varför tror du att så många valde att rösta på att bevara skolorna?

– Det vet inte jag och jag ska inte drista mig till att dra några slutsatser. Jag är inte inblandad på det viset och vet inte hur man pratar hemma vid köksborden.

”Väldigt stor uppgift”

Förslaget om skolnedläggning togs fram av barn- och utbildningsförvaltningen inför ”Gränsögruppens” första möte i januari 2015.

– Jag har fått klä skott för att det var jag som tog fram förslaget, men alla förvaltningar tog fram alla möjliga och omöjliga besparingar. Det var ett rejält smörgåsbord och utifrån det har majoriteten prioriterat. Folk tror att jag har drivit den här frågan, men i den roll jag har ska jag inte torgföra mina åsikter. Jag jobbar på uppdrag från politiken och ska ha en professionell kunskap om mitt område och ta fram väl underbyggda underlag, i den mån det går i en mjuk verksamhet.

I en lång intervju med Dagens Vimmerby i juni förra året kritiserade Birgitha Sahlin likvärdigheten i utbildningen på de mindre skolorna – och sa att hon ”var ganska övertygad om” att studieresultaten skulle förbättras om Vimmerby kommun hade större skolor.  

Kommer den pedagogiska verksamheten vara sämre jämfört med om skolorna hade lagts ned?

– Att få ihop timplanen med legitimerade pedagoger kommer att bli en väldigt väldigt stor uppgift. Man har 16 ämnen i grundskolan och att alla ska vara behöriga i alla ämnen är ett bekymmer över huvud taget. Rekryteringsläget blir tuffare på de här skolorna. Vi ska ha en så bra verksamhet som möjligt, men det blir svårt om vi inte har personal. Men nu har man tagit det här beslutet och vi får göra det så bra som möjligt.

Kommer det här vara sämre för eleverna?

– Det är svårt att säga. Det finns både för- och nackdelar. Rent utvecklingsmässigt och möjligheten att knyta kontakter så är det sämre. Dynamiken blir mindre om man är 20 elever jämfört med 120 eller 200.

”Ännu mer noggranna”

Skolfrågan har rivit upp starka känslor hos många medborgare. Sahlin tror att frågan kommer att bli aktuell igen.

– Jag tror att det kommer att återkomma med tanke på att det här sker över hela landet. Vimmerby har fyra skolor som är mindre än Hultsfreds minsta skola och urbaniseringen har pågått ganska länge.

Till följd av att skolorna och förskolan räddades måste politiken nu hitta andra besparingar på 6,8 miljoner kronor. Sahlin har ännu inte fått uppdrag att ta fram förslag.

– Vi är tillbaka på ruta ett. Just nu är det lite av ett vakuum när det gäller budgeten. Politiken får ge oss uppdrag på vad vi ska göra i stället. Nu får vi köra ett varv till och sedan är det politiken som prioriterar. Jag som förvaltningschef måste hålla rätt på att vi lever upp till lagen.

Barn- och utbildningsförvaltningen har förordat extra sparsamhet.

– Rent allmänt har vi uppmanat våra rektorer och förskolechefer att tänka två gånger innan man gör insatser. Vi vill utveckla vår skolverksamhet och vi har ett ambitiöst utvecklingsdokument som vi inte är i hamn med än. Det handlar om kompetensutveckling och projekt som kan bli svårare att genomföra nu. Vi måste bli ännu mer noggranna med de medel vi har.

”Det går inte”

I valrörelsen lade majoriteten fram ett alternativ förslag om att skära tio-tolv tjänster inom grundskolan.

– Vi hade en lång lista av vad de här pengarna skulle kunna innebära, men det var det som blev exemplet. Tio-tolv tjänster bara på högstadiet går inte att ta bort, utan vi får titta på andra lösningar i så fall. Nu är det inte heller tydligt och klart att allt ska tas inom BUN.

Om besparingen hamnar inom BUN – vad vill du då helst spara in på?

– Det vore konstigt om det inte snurrade några funderingar i mitt huvud, men jag tycker att det är bäst att de får stanna där.

När bör beslut om de nya besparingarna vara fattat?

– Ju fortare desto bättre. Det här skapar en oro och försenar processen för 2017. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt