Annons:

Trots försöken – inhyrd personal fortsätter öka

Gudrun Brunegård ser en risk med att verksamheter delvis måste stängas ned om utvecklingen fortsätter. Foto: Simon Henriksson

Trots försöken – inhyrd personal fortsätter öka

Landstingets ambition är att halvera utbetalningen till bemanningsföretag under två år. Men i stället fortsätter det att gå åt fel håll. Håller nuvarande trend i sig kommer Landstinget betala mer än någonsin för inhyrd personal under året. – Fortsätter dagens trend med allt allvarligare personalbrist finns risk för att viss verksamhet måste stängas ner periodvis, varnar Gudrun Brunegård (KD) i Östra Småland.

Annons:

Landstinget kämpar med alla medel för att minska sjukvårdspersonalen som behöver hyras in via bemanningsföretag. Förra året kostade det hela 138 miljoner kronor för Landstinget och det var en kraftig ökning gentemot 2014. Det är framför allt antalet inhyrda sjuksköterskor som har ökat. 

Tills i år har satsningar gjorts för att minska inhyrd personal. På två år ska det halveras. Men i stället fortsätter det gå åt helt fel håll. På de två första månaderna har ökningen varit 3,1 miljoner kronor, skriver Östra Småland. 

– Vi är allvarligt bekymrade, det landstinget betalar för inhyrd personal har ökat dramatiskt, trots ambitioner om motsatsen, sade oppositionsrådet Christer Jonsson (C) till tidningen.

Förra året ökade kostnaden för inköp av sjuksköterskor till 37,3 miljoner kronor. Vimmerbypolitikern Gudrun Brunegård (KD) vill använda pengarna för att höja lönerna för de tjänster som i nuläget är svårrekryterade i stället.

– Det finns pengar till sådana insatser. Landstingets problem är att man inte bygger lojaliteter med personalen. Det ska vara bra att jobba för landstinget. Att vara sjuksköterska är inte längre ett kall och ska inte vara det heller. Fortsätter dagens trend med allt allvarligare personalbrist finns risk för att viss verksamhet måste stängas ner periodvis, varnar Gudrun Brunegård.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt