Annons:

Miljoner till välfärden i Vimmerby:

Vänsterglädje. Peter Fjällgård (V) och Lars Johansson (V) var glada över budgetuppgörelsen.

Miljoner till välfärden i Vimmerby: "Kommer göra skillnad"

Vänsterpartiet på lokal nivå var strålande nöjt efter gårdagens budgetuppgörelse. Tio miljarder till kommuner och landsting betyder miljoner till välfärden i Vimmerby kommun. – Det är inte tillräckligt, men det är en bra början, säger Lars Johansson (V).

Annons:

De tio miljarderna per år till kommuner och landsting är enligt regeringen ett av de största tillskotten sedan det generalla statsbidraget infördes i mitten av 1990-talet. Bland vänsterpartister i Vimmerby jublades det åt att deras krav blivit verklighet i budgetuppgörelsen mellan regeringen och Vänsterpartiet. 

– Vi är verkligen glada och det är pengar som kommer göra skillnad. Det är en permanentning av de satsningar som påbörjades förra året. Behoven är enorma inom välfärden och ingen satsning har gjorts på länge, så det här är verkligen välbehövligt, säger Lars Johansson (V). 

Det är inte klart hur stor del av pengarna som hamnar i Vimmerby kommun. Men Kalmar län ska tillsammans få dela på 250 miljoner kronor och pengarna ska till viss del fördelas med anledning av hur stort ansvar för flyktingmottagandet som tagits och tas. För 2016 får Vimmerby 22 miljoner kronor för det ökade flyktingmottagandet. 

– Skulle man anställa undersköterskor för varenda krona i Kalmar län skulle det bli 550 stycken. Det är upp till varje kommun att bestämma hur man ska göra med pengarna, men vi tycker att det är viktigt att satsa. Förstärker Vimmerby kommun i mer personal inom skola, vård och omsorg så kan det få ner sjukskrivningstalen och så får man friskare personal. Pengarna ska definitivt inte slösas bort, men det är bra att kommunerna själva får avgöra och att det inte är riktade statsbidrag, säger Peter Fjällgård (V). 

"Inte tillräcklig"

Lars Johansson (V) säger att satsningen inte är tillräcklig, men att det är en bra början. 

– Det sägs ofta att det inte finns pengar, men med anledning av det som kommit fram de senaste dagarna, att 650 miljarder gömts utomlands, så kan man ifrågasätta argumentet att det inte finns pengar till välfärden. 

Var behövs pengarna som mest i Vimmerby?

– I första hand i äldreomsorgen och hemtjänsten. Budgetmässigt är det där underskottet ligger. Personalen är pressad, de äldre får för lite tid och förvaltningen säger att vi inte kan minska mer. Där finns det många behov och vi behöver förbättra för brukarna. 

Ge en andningspaus

Ända sedan 1 april 2015 har det mesta handlat om nedskärningar i Vimmerby kommun. Vänsterföreträdarna tror att det här kan ge kommunen en andningspaus. 

– Vi har inte kunnat hålla budget för att behoven har varit så stora. Vi har haft för lite pengar till välfärden och det här rättar till en del av problemen. Vi har de här miljonerna alla kommande år så länge ingen regering river upp det och det kan Vimmerby andningsutrymme. Det ska bli intressant att se hur det här hanteras. 

Flyktingpengarna, som kommunen bara använt en liten del av, betyder också mycket, säger Fjällgård och Johansson. 

– Vi kan ha ett större lugn redan nu. Vi har massa behov, men vi har 21 miljoner på ett konto för flyktingmotagandet. Vi har råd med förskola och hemtjänst. 

Vänsterpartiet drev en hårdare linje än något annat parti när det gällde skattehöjning. 

– Det här kan jämna ut det. Det är inget självändamål med hög skatt, men vi har velat värna välfärden. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt