Annons:

  • STOR ILSKA MOT VÄRMEN PÅ ÄLDREBOENDET

    De äldre håller sig på sina rum när temperaturen stiger inne på äldreboendet. Foto: Jakob Karlsson

  • STOR ILSKA MOT VÄRMEN PÅ ÄLDREBOENDET
  • STOR ILSKA MOT VÄRMEN PÅ ÄLDREBOENDET

    Temperaturen mäts ständigt.

STOR ILSKA MOT VÄRMEN PÅ ÄLDREBOENDET

Förra sommaren bedöms 700 personer ha dött av värmen i Sverige. Först i går fick Vimarhaga och Borghaga fyra kylanläggningar – och det med en kapacitet att kyla 120 av boendets cirka 10 000 kvadratmeter.
– Vi som jobbar kommer åtminstone härifrån, men det är ett jäkla elände för alla när det är så här varmt. Det är förjävligt för de boende, säger en medarbetare som Dagens Vimmerby pratat med.

Annons:

Det är helt stilla på Vimarhaga när DV gör ett besök på torsdagseftermiddagen. Cirka 26 grader varmt på skuggsidan av fastigheten, betydligt varmare på andra platser. De äldre sitter inne på sina rum.

– Det är det de orkar göra när det är så här varmt. I de stora glaskupolerna blir det 40 grader. Är det 30 grader utomhus så är det kört inomhus, det kan bli 40 grader i gemensamhetsdelen. När vi öppnar upp blir det 30-31 grader. Vi har haft tur som haft kallt på nätterna, då har vi kunnat få ned det till 24 på morgonen, men sedan ökar det snabbt igen.

”Som att öppna ett kylskåp”

Under den rekordvarma sommaren 2018 led många av de äldre på Vimarhaga och Borghaga. Först i går fick äldreboendet, som rymmer tio avdelningar, fyra kylanläggningar. De har kapacitet att kyla en yta på 30 kvadratmeter vardera, enligt den person DV pratat med.

– I höstas lovade alla att det här skulle åtgärdas, men det händer ingenting. De fyra aggregat vi fick idag täcker ingenting. Man har haft sedan augusti på sig att göra något, säger medarbetaren och fortsätter:

– Man har tänkt kyla ned ett matrum på varje avdelning, men varje matrum här är 100 kvadratmeter och vi är tio avdelningar. Det blir som att öppna ett kylskåp. Även om vi skulle få alla tio aggregat som beställts hit så kan inte det försörja en sådan här anläggning. Jag tycker politikerna har ljugit om det här.

”Fruktansvärt”

Någon kalluft finns inte i fastigheten.

– Det prutade man ned på när den byggdes och det är många kommunala byggnader som saknar kalluft. Vi har Vidala, Kvillgården och förskolorna också, det är samma situation där. 

Hur påverkas de äldre av värmen?

– Det är ett jäkla lidande. De äldre sitter mest inomhus och det går illa åt folk. Personalen suckar och undrar om man ska sjukskriva sig.

En annan medarbetare är märkbart plågad av värmen i lokalen:

– Det är fruktansvärt att jobba i den här värmen, det finns inget syre här. 

Här kan du läsa hur socialnämndens ordförande Lars Sandberg ser på situationen. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt