Annons:

Öltältet i farozonen – om nya riktlinjerna gäller

Brygghuset har utvecklats till sommarens stora stadsfest i Vimmerby. En ny fest är planerad i juni – men de nya riktlinjerna från miljö- och byggnadsförvaltningen kan ställa in festen. – Vi får se hur det blir, säger arrangören Annie Hermansson.

Annons:

Krögaren Christopher Novratidis har fått besked om att han måste stänga Kharmas uteservering klockan 24.00 söndag-torsdag och 01.00 fredag och lördag. Detta efter att miljö- och byggnadsnämnden antagit nya riktlinjer för en tid sedan.

Novratidis har varit kraftigt kritisk mot riktlinjerna – och han är inte ensam. Annie Hermansson, som är delaktig i Brygghusets öltält, inväntar polisens yttrande för Vimmerbys stora stadsfest.

– Om det här går igenom måste vi stänga klockan 24, för det får inte vara över 70 decibel efter klockan tolv. När jag fick reda på det här tänkte jag att det inte är lönt att köra öltältet i år, men det verkar så himla luddigt och nu känner jag mig lite mer optimistisk. Jag väntar på polisens yttrande och hoppas att vi får hålla öppet till två som vanligt.

”Får se hur det blir”

Årets öltält är tänkt att arrangeras i Källängsparken, som definitivt räknas som bostadsområde.

– Polisen har det yttersta ordet och vi har ännu inte vågat gå ut med några uppgifter om sluttider. Vi får se hur det blir.

Hermansson tror att Brygghuset skulle förlora flera hundratusen kronor om öltältet var tvunget att stänga vid midnatt.

– Det skulle vara en stor inkomst som förloras. Timmen mellan 24 och 01 är den bästa försäljningstimmen så det handlar om x antal hundratusen kronor. Men det är svårt att säga. Som det är nu är det många som kommer runt 24. Skulle vi stänga då hade folk förhoppningsvis insett att de behöver komma tidigare.

Hur säker är du på att ni arrangerar öltältet som planerat?

– Jag vet inte hur det blir, men jag hoppas och ska jobba för det. Får jag direktiv uppifrån att det här innebär att det blir en för stor ekonomisk förlust så blir det inget. Många ser fram emot det här och det är en stor fest, så jag hoppas att det blir av. Jag tycker att Vimmerbyborna ska kunna ha sitt öltält

Hur ser du på de nya riktlinjerna?

– Jag tycker att det är för hårt. Arrangerar man en fest vid enstaka tillfällen ska det få låta lite. Det är min personlig åsikt. Jag har aldrig fått några klagomål till mig, förutom när vi hade ett öltält under Bullerby Cup.

”Inte som det är just nu”

För Brygghuset är det både att arrangemanget är utomhus och decibelnivån som ställer till det.

– 70 decibel når man om folk sitter ner och pratar. Jag pratade med vår DJ och han sa att vi inte kan ha någon musik på om det är 70 decibel som gäller.

Är det aktuellt för er att flytta festen och arrangera den på ett område som inte räknas som bostadsområdet?

– Inte som det är just nu. Vi har sökt tillstånd för Källängen och får se vad de  säger. Men det skulle kunna vara ett alternativ. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt